Dýňové vafle

Jupíí, tak tady máme po delší době nový recept! Dýňovou sezónu miluju. Vždycky nevím, co uvařím a upeču dřív. Jinak, kdyby vás zajímalo, co momentálně dělám, tak vás (i samu sebe) nejspíše překvapím sdělením, že si užívám poslední dny prázdnin, ale že se letos strašně těším do školy! Asi nikdy jsem se netěšila víc… nastupuji na magisterské studium na katedře elektronické kultury a sémiotiky na FHS UK a nevím, co se mi stalo, ale dokonce se těším i na zimní zkouškové. Až bude venku zima, já si budu v teple domova vařit čaje, připravovat si svačinky a u se učit. Vsadím se, že až na to opravdu dojde, tak mě to těšení přejde. Ale momentálně se nemůžu dočkat. A co vy, těšíte se do školy?

Další dýňové recepty na blogu: Dýňové lívance, dýňové kapsičky podle Harryho Pottera, sladký dýňový chleba, jednoduché špagety se špenátem a s dýní, cizrna a dýně na skořici a dýňové placky.

Joo a o tom, že jsou dýně zdravé, víme všichni. Ale víte proč? Pokud ne, dozvíte se v článku zde.

Dýňové pyré*: Nakrájíme si kousek dýně (cca 1/8 dýně hokkaido) na kostičky a vyložíme plech pečícím papírem. Nakrájenou dýni vyskládáme na plech a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 25 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Dýni dáme do misky (nebo do stolního mixéru) a pomocí ručního mixéru rozmixujeme na pyré. Doporučuji přidat k dýni trochu vody, mixování vám pak půjde o dost lépe. Pyré by ale nemělo víc tekuté, než například bramborová kaše (= nepřidávejte více vody, než je nutné).

Ingredience (pro 2 osoby):
85 g ovesné mouky
35 ml oblíbeného mléka
5 lžic dýňového pyré (jak ho vyrábím já se dozvíte o pár řádků výše)
2 střední vajíčka
1 lžička skořice
1/3 lžičky sušeného zázvoru
1/2 lžičky kypřícího prášku
sladidlo dle chuti (já jsem nepoužila žádné, stačí mi, že si dám k vaflím ovoce a trochu javorového sirupu)

tuk na vymazání vaflovače

2 lžíce ricotty, které smíchejte se čtyřmi lžícemi řeckého jogurtu (servírujte s vaflemi)

ovoce na servírování (já jsem použila fíky)

V míse si promíchejte veškeré sypké ingredience. Poté k nim přidejte vajíčka, mléko a dýňové pyré. Důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo středně husté těsto. Těsto nanášejte do předehřátého vaflovače a pečte dle potřeby.
POZOR! Ovesná mouka má tendenci nasávat, proto je dost pravděpodobné, že vám těsto za chvíli zhoustne. Přidávejte do něj dle potřeby tekutinu (klidně vodu). Já jsem na poslední vafli přisypala i trochu mouky.
Servírujeme s ricottou promíchanou s jogurtem, ovocem a javorovým sirupem.

Tak krásné ráno!

Majda & Panda

Comments

comments