Celozrnné dýňové vafle

Celozrnné dýňové vafle

Dýňovou sezónu miluju. Nikdy nevím, co uvařím nebo upeču dřív. Tyhle celozrnné dýňové vafle vám krásně provoní kuchyň skořicí a perníkem a jako bonus je jejich příprava strašně jednoduchá. Není potřeba vyšlehávat bílky ani nechat kynout těsto, všechny ingredience stačí promíchat. Pokud budete vafle připravovat ráno k snídani, doporučuji si večer předem akorát uvařit dýni na pyré – ušetříte si tím dobrých 15-20 minut, což se po ránu hodí.

Vafle lze udělat i z ovesné mouky…

Celozrnné dýňové vafle si můžete připravit nejen z celozrnné špaldové mouky, ale klidně i z ovesné. Jenom si dejte u ovesné mouky pozor na jednu věc – nasává tekutinu, tudíž když těsto necháte dlouho stát, začne vám houstnout. Pokud se vám to stane, doporučuji přidat trochu mléka.

Letos se poprvé těším do školy a na zkouškové…

Jinak, kdyby vás zajímalo, co momentálně dělám, tak vás (i samu sebe) nejspíše překvapím sdělením, že si užívám poslední dny prázdnin, ale že se letos strašně těším do školy! Asi nikdy jsem se netěšila víc… nastupuji na magisterské studium na katedře Elektronické kultury a sémiotiky na FHS UK a nevím, co se mi stalo, ale dokonce se těším i na zimní zkouškové. Až bude venku zima, já si budu v teple domova vařit čaje, připravovat si svačinky a učit se. Vsadím se, že až na to opravdu dojde, tak mě to těšení přejde. Ale momentálně se nemůžu dočkat. A co vy, těšíte se do školy?

Na blogu najdete i spoustu dalších dýňových receptů…

Další dýňové recepty na blogu: Dýňové lívance, dýňové kapsičky podle Harryho Pottera, sladký dýňový chleba, jednoduché špagety se špenátem a s dýní, cizrna a dýně na skořici a dýňové placky, dýňové kari s cizrnou (veganské), dýňovo tomatová polévka s cizrnovými krutony (veganská) a krémová dýňová omáčka.

Proč je dýně našemu tělu prospěšná? 

Joo a o tom, že jsou dýně zdravé, víme všichni. Ale víte proč? Pokud ne, dozvíte se to v článku zde, kde píši také o různých druzích dýně nebo třeba o tom, jak je využít.

Celozrnné dýňové vafle

Ingredience (pro 2 osoby k obědu nebo pro 4 osoby k snídani):

  • 185 g celozrnné špaldové nebo ovesné mouky
  • 70 ml oblíbeného mléka
  • 270 g dýně
  • 2 středně velká vajíčka
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do perníku
  • 3 lžíce třtinového cukru (nebo dle chuti – já mám raději vafle méně sladké, ale vždy si je polévám javorovým sirupem nebo mažu marmeládou)
  • tuk na vymazání vaflovače
  • cokoliv na servírování – např. ricotta, zakysaná smetana, jogurt, marmeláda, povidla, oříšky, oříškové máslo, ovoce, sirupy…

Postup:

  1. Dýni nakrájíme na kostičky, uvaříme a rozmixujeme do hladkého pyré. Doporučuji pyré nechat alespoň 15 min vychladnout.
  2. V míse smícháme nejdříve sypké ingredience, tedy 185 g celozrnné špaldové nebo ovesné mouky, 1,5 lžičky skořice, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1/2 sáčku kypřícího prášku do perníku a 3 lžíce třtinového cukru.
  3. K sypkým ingrediencím vmícháme 70 ml oblíbeného mléka, 2 středně velká vajíčka a dýňové pyré.
  4. Rozehřejeme vaflovač a vytřeme jej tukem.
  5. Do středu vaflovače naneseme těsto (buď naběračkou nebo lžící), přiklopíme a pečeme dozlatova. Spotřebujte všechno těsto.
  6. Servírujte s čímkoliv, co máte rádi.

Tak krásné ráno!

Majda & Panda

Celozrnné dýňové vafle

Comments

comments

Napsat komentář