Celozrnné dýňové perníčky jsou úžasně vláčné a nadýchané. Díky okamžité měkkosti si na nich můžete pochutnat ihned a vsadím se, že vám doma nevydrží déle než pár dní.
Jak rozmixovat uvařenou dýni?
Uvařenou dýni hokaido rozmixujte ručním mixérem, mělo by vám to jít i bez tekutiny. Pokud to bude nutné, můžete trochu vody přilít. Doporučuji ale přidat pouze nezbytné množství, protože v receptu není s extra tekutinou počítáno. Mně jde dýně vždy rozmixovat i jen tak samotná.
Na blogu najdete i klasiku…
Kromě celozrnných dýňových perníčků na blogu najdete recept i na klasické (i když zase celozrnné) perníčky, ve kterém jsem část špaldové mouky nahradila mandlovou moukou.
Dýňové perníčky vám zpříjemní podzim…
Celozrnné dýňové perníčky jsou skvělým mlsáním ke kávě nebo k teplému čaji. Jejich vůně vám provoní celou kuchyň tak příjemně, že vám nebude líto, že trávíte kvůli nepříznivému podzimnímu počasí spoustu času doma 🙂
Ingredience:
- 170 g očištěné dýně hokaido
- 400 g ječné celozrnné mouky
- 60 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1 balení kypřícího prášku do perníku
- 45 g rozpuštěného medu
- 75 g změklého másla
- 2 vejce + 1 vejce na potření
Postup:
- Uvaříme dýni a rozmixujeme ji do hladkého pyré.
- Ve velké míse smícháme všechny suché ingredience.
- K suchým ingrediencím přidáme rozmixovanou dýni, med, máslo a 2 vajíčka. Uhněteme těsto.
- Těsto dáme na pomoučněný vál a přes fólii vyválíme. Tloušťka perníčků je na vás – pokud je uděláte vyšší, tak budou úžasně nadýchané, ale mohou vám lehce popraskat na povrchu. Tuto estetickou vadu můžete snadno zakrýt třeba tak, že upečené perníčky namočíte v hořké čokoládě.
- Vykrajujeme libovolné tvary.
- Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 9 minut.
- Vidličkou rozšleháme vajíčko a potřeme jím perníčky ihned po vyndání z trouby. Potřete-li je před upečením, mohou vám popraskat.
- Perníčky necháme vychladnout a můžeme jíst nebo zdobit.
Tak dobrou chuť!