Celozrnné dýňové perníčky

Celozrnné dýňové perníčky

Celozrnné dýňové perníčky jsou úžasně vláčné a nadýchané. Díky okamžité měkkosti si na nich můžete pochutnat ihned a vsadím se, že vám doma nevydrží déle než pár dní.

Jak rozmixovat uvařenou dýni?

Uvařenou dýni hokaido rozmixujte ručním mixérem, mělo by vám to jít i bez tekutiny. Pokud to bude nutné, můžete trochu vody přilít. Doporučuji ale přidat pouze nezbytné množství, protože v receptu není s extra tekutinou počítáno. Mně jde dýně vždy rozmixovat i jen tak samotná.

Na blogu najdete i klasiku…

Kromě celozrnných dýňových perníčků na blogu najdete recept i na klasické (i když zase celozrnné) perníčky, ve kterém jsem část špaldové mouky nahradila mandlovou moukou.

Dýňové perníčky vám zpříjemní podzim…

Celozrnné dýňové perníčky jsou skvělým mlsáním ke kávě nebo k teplému čaji. Jejich vůně vám provoní celou kuchyň tak příjemně, že vám nebude líto, že trávíte kvůli nepříznivému podzimnímu počasí spoustu času doma 🙂

Celozrnné dýňové perníčky

Ingredience:

  • 170 g očištěné dýně hokaido
  • 400 g ječné celozrnné mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 balení kypřícího prášku do perníku
  • 45 g rozpuštěného medu
  • 75 g změklého másla
  • 2 vejce + 1 vejce na potření

Postup:

  1. Uvaříme dýni a rozmixujeme ji do hladkého pyré.
  2. Ve velké míse smícháme všechny suché ingredience.
  3. K suchým ingrediencím přidáme rozmixovanou dýni, med, máslo a 2 vajíčka. Uhněteme těsto.
  4. Těsto dáme na pomoučněný vál a přes fólii vyválíme. Tloušťka perníčků je na vás – pokud je uděláte vyšší, tak budou úžasně nadýchané, ale mohou vám lehce popraskat na povrchu. Tuto estetickou vadu můžete snadno zakrýt třeba tak, že upečené perníčky namočíte v hořké čokoládě.
  5. Vykrajujeme libovolné tvary.
  6. Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 9 minut.
  7. Vidličkou rozšleháme vajíčko a potřeme jím perníčky ihned po vyndání z trouby. Potřete-li je před upečením, mohou vám popraskat.
  8. Perníčky necháme vychladnout a můžeme jíst nebo zdobit.

Tak dobrou chuť!

Celozrnné dýňové perníčky

Comments

comments

Napsat komentář