Čočka s řepou, kyselou okurkou a vajíčkem je jedním z mých oblíbených jídel do krabičky. Je totiž výborná i studená – nevím jak vy, ale my ve škole nemáme možnost si jídlo ohřát. A navíc je strašně rychlá! Trvá přesně tak dlouho, kolik vám zabere uvaření namočené čočky. Mezitím si totiž připravíte zbytek ingrediencí – uvaříte vajíčka, nakrájíte řepu (pokud jste ji nekoupili už nakrájenou) a kyselou okurku a pak stačí vše jen smíchat dohromady.
Skvělé jídlo na Nový rok po party…
Jednoduchou přípravu tohoto jídla jistě oceníte třeba na Nový rok k obědu, pokud tušíte, že Silvestr bude pořádná party. Jistě jste slyšeli, že se na Nový rok jí čočka, která by vám údajně měla v následujícím roce zaručit peníze. Vyhnout byste se naopak měli drůbeži a všemu létavému, jinak vám může ulétnout štěstí 🙂
Vyzkoušejte i další mé recepty s čočkou…
A protože vám Panda přeje, abyste byli boháči, tak by vás takhle před Novým rokem rád inspiroval i na další jídla z čočky. Skvělé jsou také recepty na čočku na kari, salát z čočky beluga s halloumi, tomatovo těstovinovou polévku s čočkou, mujjadara (rýže s čočkou, cibulkou a okurkovo jogurtovým dipem), pečeného lososa se salátem z černé čočky beluga nebo na čočku se zakysanou smetanou podle Pandovy babičky.
Tak šťastný nový rok!
Ingredience (pro 2 osoby):
- 2-3 vajíčka, uvařená natvrdo
- 160 g čočky (namočené přes noc)
- 130 g nakládané řepy, nakrájené na kostičky
- 130 g kyselých okurek, nakrájených na kostičky
- šťáva z 1/2 malého citrónu
- cca 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup:
- Namočenou propláchneme a uvaříme.
- Dáme vařit vajíčka.
- Uvařenou čočku smícháme s nakrájenou řepou a kyselou okurkou. Zakápneme citronovou šťávou, olivovým olejem, osolíme, opepříme a opět promícháme. Okoštujeme a případně dochutíme.
- Servírujeme s vajíčkem natvrdo.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda