Sladké dýňové kapsičky úplně miluji – dělám je každý rok a mám je spojené s podzimem, začátkem školy, ale zároveň ještě s pohodou před zkouškovým a přípravou na něj. Ačkoliv jsou kapsičky jednoduché na přípravu, musím uznat, že celý proces je poněkud zdlouhavý a vždy nad nimi tak 2-3 hodiny strávím. Máme je ale moc rádi, a tak mi ten čas za to stojí. Dýňové kapsičky jsou dokonce jediný dezert, který si Hakan každý rok přeje, abych mu upekla.
S přípravou je nejlepší začít den předem…
Pokud můžete, pak doporučuji připravit si dýňovou náplň den předem. Po několika hodinách v ledničce trochu ztuhne a kapsičky vám pak půjdou lépe plnit – čím plnější budou, tím chutnější. Já osobně si dopředu připravuji i těsto. Stejně musím čekat než se dýně uvaří a vychladne, tak ten čas alespoň nějak využiji a další den je příprava kapsiček o dost rychlejší.
Dýňové kapsičky + upršený víkend = ideál
Dýňové kapsičky jsou skvělé na nějaký upršený víkend – připravit si k nim horký čaj, zachumlat se do teplé deky a pustit si film je podle mě úplně ideální. Tak je zkuste a dejte mi pak vědět, jak vám chutnaly 🙂
Ingredience:
- 1 vajíčko na pomazání
- třtinový cukr na posypání (není nutné)
Na těsto:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička třtinového cukru
- 100 g změklého másla
- 75 ml studené vody
Na náplň:
- 320 g dýně hokaido, očištěné a nakrájené na kostičky
- 1 velké vejce
- 1/2 lžíce skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 110 g třtinového cukru
Postup:
- Nakrájenou dýni uvaříme a rozmixujeme do hladkého pyré. Necháme ji trochu vychladnout (stačí 15 min) a pak ji smícháme s jedním velkým vajíčkem, 1/2 lžící skořice, 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou nastrouhaného zázvoru a 110 g třtinového cukru. Já osobně si tuhle směs většinou připravuji den předem – v ledničce trochu zatuhne a není pak tak tekutá, tudíž můžu dát do každé kapsičky více náplně.
- V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, 1/4 lžičky soli a 1 lžičku cukru. Přidáme 75 ml vody a 100 g změklého másla a uhněteme těsto. Uhnětené těsto zabalíme do sáčku a dáme na 30 min do ledničky.
- Těsto rozvalíme na tenkou placku. Doporučuji rozválet na co nejtenčí placku vám to půjde (samozřejmě musíte brát v potaz, aby se vám s ní dobře pracovalo a netrhala se), kapsičky jsou z celozrnné špaldové mouky mnohem hutnější než z bílé pšeničné, u které by trochu tlustší těsto nevadilo.
- Hrnkem vykrojíme kolečka.
- Do každého kolečka dáme co nejvíce náplně bude možné (já dávám cca 1,5 lžičky, když náplň připravuji den předem a je trochu zatuhlá).
- Kolečka přeložíme vejpůl.
- Vidličkou přimáčkneme okraje k sobě.
- Kapsičky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem, případně posypeme třtinovým cukrem (není to však nutné) a dáme na 20 min do předehřáté trouby na 180 stupňů.
- Upečené kapsičky necháme vychladnout a můžeme servírovat!
Tip: Pokud vám zbyde nějaká náplň, přidejte ji např. do těsta na vafle nebo na lívance.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda
Před chvílí dopecene i snezene, příště budu dělat dvě dávky 👍👍👍super recept