Menemen (turecká míchaná vajíčka)

Menemen. Turecká kuchyně. Turecké recepty. Turecká míchaná vajíčka s paprikou a rajčaty.

Menemen neboli turecká míchaná vajíčka jsem poprvé ochutnala letos v Istanbulu (a když jsme tu teď zas, přišlo mi fajn konečně publikovat tento recept :)). Jídlo je dost podobné našemu leču, ale je v něm víc vajíček. V Turecku jsme menemen vždy snídali (v restauracích ho měli na snídaňovém menu), ale teď v Praze jídlo ráda i obědvám nebo večeřím. Skvělé je, že za 15 minut máte hotovo i s krájením zeleniny a s úklidem.
V Turecku jsme si mohli vybrat různé variace menemen. Já jsem většinou jedla tuhle nejzákladnější (jen zelenina a vajíčka), ale menemen je výborné třeba i s feta sýrem nebo s tureckou klobásou. Tureckou klobásu snadno seženete také v Praze, třeba v tureckých potravinách na Bílé labuti. Já osobně ji mám moc ráda, ale předem upozorňuji, že je docela těžká (plná tuku). Chuťově ale jídlu dodá ten správný říz. Je okořeněná jinak, než naše klobása. Nedá se říct, která je lepší – jsou dost rozdílné a spíše záleží na osobních preferencích.

P.S. V Turecku jsme k menemen přikusovali simit (neboli turkish bagel), což je pečivo se spoustou sezamových semínek. Doma k tomu přikusuji žitný chleba a je to taky dobrý 🙂

Ingredience (pro 2 osoby):
1 velká zelená paprika (nebo 2 špičaté zelené papriky)
1 velká cibule (lze vynechat)
2 rajčata
5 vajíček
sůl (dle chuti)

olivový olej

servírujeme s pečivem

Postup:

  1.  Slupku rajčat nařízneme do kříže. Dáme je do mísy, zalijeme vroucí vodou a cca 5 minut je necháme.
  2. Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky. Vezmeme si pánev, rozpálíme na ní olivový olej (stačí cca 2 lžíce), vhodíme cibuli s paprikou a asi 5 minut na mírném plameni opékáme (nebo do změknutí).
  3. Slijeme vodu z rajčat, oloupeme je (díky vyřezanému kříži vám to půjde snadno), nakrájíme na kostičky a až paprika s cibulí změknou, přidáme k nim rajčata. Promícháme a opékáme zhruba další minutu.
  4. Do menší misky rozklepneme vajíčka a vidličkou je lehce promícháme. Vajíčka přidáme na pánev k zelenině, osolíme a na mírném plameni mícháme. (Jak dlouho záleží na vás. Podle toho, jak moc chcete mít vajíčka uvařená.)
  5. Servírujeme s oblíbeným pečivem.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

 

Comments

comments

Napsat komentář