Tortilla de patatas (španělská omeleta)

tortilla de patatas, španělská bramborová tortilla

Recept na tortillu de patatas neboli španělskou omeletu jsem si přivezla ze Španělska, kde jsem strávila tři léta jako aupair, a natočila jsem vám k němu i video návod. Často vídám, že název jídla bývá do češtiny přeložen jako španělská bramborová tortilla, což je dle mého názoru nepřesné. Když se řekne v češtině “tortilla”, představím si pečivo ve tvaru tenké kulaté placky. Ve španělštině (resp. ve Španělsku, v Jižní Americe je tomu možná jinak) však “tortilla” znamená omeleta. Doslovný překlad by tedy nebyl bramborová tortilla, ale bramborová omeleta.

Brambory, vajíčka, cibule a sůl…

Jak už tedy název napovídá, základními ingrediencemi španělské omelety jsou brambory a vajíčka. Velmi často se do jídla přidává i cibule (ne však vždy). Dle mého názoru je důležitou ingrediencí tohoto jídla také sůl – já obvykle moc nesolím, ale u tortilli de patatas solí rozhodně nešetřím. Množství soli v podstatě rozhodne o chuti jídla.

Gazpacho

Španělskou omeletu jsem trochu odlehčila…

Brambory a cibule se tradičně nejdříve usmaží v olivovém oleji v hlubší pánvi. Brambory se krájí na cca 2 mm silné a kolem 2 cm velké plátky. Usmažené brambory a cibule se poté (bez oleje, ve kterém se smažily) smíchají v míse s vajíčkem a solí. Já jsem si recept ale trochu upravila a jídlo jsem odlehčila, aniž by to chuťově bylo nějak výrazně poznat. Brambory krájím kostičky (cca 1,5-2 cm velké) a nesmažím je, ale vařím ve vodě. Cibuli si lehce osmahnu na pánvi s trochou olivového oleje a následně všechny ingredience smíchám.

rajčatový salát

S čím servírovat tortillu de patatas…

Tortilla de patatas se servíruje jako součást tapas. Pokud jste četli úvod u receptu na gazpacho, tak víte (nebo možná to víte i když jste můj článek nečetli:)), že Španělé si rádi dopřávají tapas i doma téměř každý večer – i kdyby na stůl měli dát jen zbytky z předchozích dnů, vždy jsme měli více jídel. Když španělská maminka z rodiny, ve které jsem dělala aupair, vařila španělskou omeletu, servírovala ji nejčastěji s nakrájeným jamónem, osmaženou klobásou salchicha, rajčatovým salátem (rajčata nakrájela na plátky, zakápla olivovým olejem a balsamikovým octem, osolila a opepřila), gazpachem, nebo třeba s bagetou s rajčatovou šťávou, olivovým olejem a solí – toto je typické pro Katalánsko a pokud by vás zajímalo, jak se taková bageta dělá, natočila jsem vám krátké video. (Bagetu samozřejmě můžete zaměnit za jiné pečivo.) Jedna z mých kamarádek ze Španělska zase tortillu de patatas servíruje se salátem (okurka, rajče, ledový salát, olivový olej a jablečný ocet).

Jak využít zbytky španělské omelety…

Pokud by vám španělská omeleta zbyla, můžete si ji další den dát v bagetě s rajčatovou šťávou a olivovým olejem (viz video postup výše) – tohle je ve Španělsku dost oblíbené.

toast s rajčetem a olivovým olejem po katalánsku

Tortilla de patatas s uvařenými vajíčky nebo částečně syrovými…

Joo a ještě jedna důležitá věc! Maminka ve Španělsku vždy dělala 2 španělské omelety – jedna byla tzv. “poco hecha”, tedy smažila se kratší dobu a vajíčko nebylo uprostřed zcela uvařené a druhá byla smažená déle, aby se vajíčko uvařilo úplně. Já mám raději tu s trochu syrovým vajíčkem. Ráda bych vám poradila, jak dlouho omeletu smažit, abyste dosáhli tohoto efektu, ale na to si asi musíte přijít sami 🙂 Jak moc je tortilla de patatas uprostřed uvařená můžete sledovat tak, že do ní zabodnete vidličku. Pokud ji vytáhnete čistou, tak je uvařená.

Tortilla de patatas neboli španělská omeleta

NEŽ SE VRHNEME NA RECEPT, RÁDA BYCH ZOPAKOVALA, ŽE V POSTUPU JE UVEDENA MOJE ODLEHČENĚJŠÍ VERZE S UVAŘENÝMI BRAMBORY. POKUD CHCETE KLASICKOU VERZI, TAK BRAMBORY MÍSTO VAŘENÍ USMAŽTE NA PÁNVI V OLIVOVÉM OLEJI.

Ingredience (pro 2-3 osoby):

  • 3 velké brambory (cca 400 g)
  • 1 středně velká cibule
  • 5 středně velkých vajíček
  • sůl
  • olivový olej na smažení

Postup:

  1. Oloupeme cibuli a brambory a nakrájíme je na kostičky (u brambor by kostičky měly být cca 1,5-2 cm velké).
  2. Brambory dáme vařit do hrnce s vodou.
  3. Cibulku si osmažíme na pánvi v troše olivového oleje dosklovata. Až bude usmažená, oddělte ji od oleje a dejte ji do velké mísy.
  4. Do velké mísy k cibuli rozklepneme vajíčka. Vidličkou je lehce prošleháme a přidáme uvařené brambory. Osolíme a promícháme.
  5. Na středně velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme olivový olej a vlijeme do ní připravenou směs brambor a cibule s vajíčkem. Rovnoměrně rozprostřeme na pánvičce a cca 4-7 minut (podle toho, jak moc budete chtít mít uvařené vajíčko uprostřed) smažíme. Vařečkou jezdíme okolo okrajů pánve a lehce od nich omeletu oddělujeme. Po 4-7 minutách si vezmeme talíř a pánev jím přiklopíme. Jednou rukou chytneme rukojeť pánve, druhou přidržíme talíř na pánvi a uděláme rychlou otočku – překlopíme omeletu z pánve na talíř. Následně vrátíme tortillu z talíře na pánev, a to tak, že ji necháme z talíře opatrně sklouznout (v případě potřeby přidejte olivový olej). Opět smažíme cca 4-7 minut a lehce vařečkou oddělujeme od okrajů pánve.
  6. Servírujeme.

Video návod, jak omeletu otáčet:

Tip: Jednou dávno jsem četla návod na tortillu v Apetitu a tam místo otoček (přendávání omelety z pánve na talíř a zpátky) pánev přikryli pokličkou, aby se vše rovnoměrně uvařilo. Tento postup jsem nikdy nezkoušela a ve Španělsku dělají tortillu s výše popisovanou otočkou. Pokud si na ni ale netroufáte, můžete to zkusit s pokličkou podle Apetitu 🙂

tortilla de patatas, španělská bramborová tortilla

 

Proč dělat/nedělat aupair a jak na to?

Červenec 2016 – ve Španělsku

 

Comments

comments

Napsat komentář