Mulukhiyah

Mulukhiyah [mluchye] (arabsky: ملوخية‎) jsou od malička jedním z mých oblíbených jídel. Ale asi bych vám měla na úvod především vysvětlit, co to vlastně je a o co se jedná. Mulukhiyah jsou listy jutovníku zeleninového (corchorus olitorius), který byl za vlády faraonů jednou z hlavních potravin. Mladé listy jsou užívány k přípravě zeleninových salátů, jako přílohy k dušenému i mletému skopovému a kuřecímu masu či pro přípravu zeleninových polévek. Mulukhiyah se těší oblibě nejen v Egyptě, ale také na celém Blízkém východě, přičemž způsob přípravy se v jednotlivých státech lehce liší. Panda vám přináší recept na syrskou verzi, tak snad vám bude chutnat. V receptu sice máme kuřecí maso, protože je zde snadno dostupné, ale pokud byste doma měli jehněčí, rozhodně neváhejte a vyzkoušejte jídlo s ním. Ačkoliv jsou mulukhiyah s kuřecím masem výborné, s jehněčím jsou ještě o malinko lepší.

A teď bychom vám měli poradit s další otázkou, kterou si nejspíše kladete – “Kde to seženu?” Mulukhiyah najdete v téměř jakémkoliv obchodě s arabskými potravinami. U nás je většinou kupuje maminka, ale vím, že spousta takových obchodů je různě v ulicích poblíž Václaváku. Abychom vám usnadnili hledání, Panda vám vyfotil krabici od mulukhiyah, abyste věděli, jak vypadá. Jedna taková krabice stojí kolem 135,- a vždy nám vydrží několik měsíců. Jo a když už v tom obchodě budete, nezapomeňte si koupit i koření bhar, které budete při přípravě jídla také potřebovat!

Vzpomínám si, že jednou dávno, když mi bylo asi 6 let, k nám na víkend přijel bratránek Filda. Když pro něj teta v neděli přijela, ptala se ho, co jsme měli k obědu. A Filda odpověděl: “Nějaký listí!” Na což teta odpověděla: “Tak tos měl řéct [ano, maminka i teta jsou z Moravy], bych ti na zahradě shrabala!”
Vím, že vám tahle historka asi nepřijde tak vtipná, jako mně, ale chci vám tím říct, abyste se u tohoto jídla nenechali odradit jeho vzhledem. Ačkoliv nevypadá vábně, je to jedno z nejlepších jídel, které jsem kdy jedla.

Ingredience (pro 4 osoby):
1/2 kuřete
5 velkých hrstí mulukhiyah
2 lžíce bhar (pokud nemáte, použijte alespoň skořici)
1/2 citronu + citrony k podávání
4 stroužky česneku
sůl

olej na smažení

V papinově hrnci uvaříme půl kuřete se solí do měkka, doba vaření by měla být cca 1 hodinu. Mulukhiyah namočíme na půl hodiny do vody, poté v cedníku omyjeme a vytlačíme z nich vodu. Rozpálíme si pánev s trochou oleje a smažíme na ní mulukhiyah s prolisovaným česnekem přibližně 5 minut.
Uvařené kuře vyndáme z papinového hrnce, obereme a maso vhodíme zpět do vývaru. Přidáme osmažené mulukhiyah s česnekem, bhar (případně skořici) a 10 minut vaříme. Pokud bude po uvaření vývar “naslizlý”, nelekejte se, dosáhli jste požadované konzistence. Přidejte šťávu z 1/2 citronu, promíchejte a máte hotovo.

Podáváme s rýží s osmaženými nudlemi:
Ingredience:
200 g rýže
hrst nudlí
sůl

olej na smažení

Vezmeme si pánvičku, rozpálíme na ní olej a osmahneme hrst nudlí dozlatova. Rýži dáme do hrnce, přimícháme k ní osmahnuté nudle, zalijeme vodou a vaříme dle návodu. Osolíme, promícháme a až vše bude uvařené, můžeme servírovat!

Tak dobrou chuť!

P.S. Podávejte i s vodou (slizem) z mulukhiyah. Nedávejte jí hodně, přeci jen to není polévka, ale šetřit s ní rozhodně nemusíte.

P.P.S. Nezapoměňte si jídlo pokapat citronem! Maminka jídlo vždy každému nandá na talíř a dá ho na stůl s rozkrojeným citronem. Každý si mulukhiyah pokape dle chuti.

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář