Tomatovo těstovinová polévka s čočkou

Těstovinová polévka. Tomatová polévka s celozrnnými těstovinami, špenátem a zakysanou smetanou. Čerstvá bazalka. Sytá polévka. Zdravé recepty.

Tomatovo těstovinová polévka s čočkou je hotová za 35 minut a je tak hustá, že už k ní nemusíte nic jiného vařit. Na její přípravu potřebujete jen jeden hrnec, takže i následné umývání nádobí je rychlé. Polévku lze snadno připravit i ve veganské verzi – stačí vynechat zakysanou smetanu a parmazán nahradit veganským parmazánem (nebo jej taky zcela vynechat). A milovníci masa nebojte – i pro vás lze polévku snadno přizpůsobit. Stačí 130 g čočky zaměnit za cca 200 g mletého masa, které osmahnete na pánvi ještě před tím, než do polévky přidáte plechovky rajčat a vody.

Tomatovo těstovinová polévka je strašně jednoduchá, zvládne ji opravdu každý. Musíte si dávat pozor jen na to, abyste nevařili čočku o moc déle, než těstoviny – mohly by se vám rozvařit. Proto je důležité mít čočku předem namočenou – pak se vám uvaří asi za 10 minut. Pokud ji nestihnete předem namočit, přidejte těstoviny o něco později. Přesný čas vaření musíte odhadnout sami – jednak podle tvrdosti čočky a jednak podle doby vaření uvedené na obalu těstovin.

Hustotu polévky si lze také přizpůsobit. Dva hrnky však doporučuji jako takové minimum. Na téhle polévce je super, že si ji můžete snadno uvařit podle sebe. Druh celozrnných těstovin je také čistě na vašem výběru, ale asi vám úplně nedoporučuji špagety – polévka by se špatně jedla.

A to je ode mě asi vše. Kdybyste měli nějaké otázky, neváhejte mě kontaktovat v komentářích tady na blogu, nebo mi můžete poslet email či zprávu na Instagramu (@hungrypanda.cz).

Tak snad vám bude chutnat!

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 130 g čočky (namočíme ji do vody přes noc)
  • 120 g oblíbených celozrnných těstovin (já jsem použila fusilli)
  • 250 g nakrájených žampionů
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 velké stroužky prolisovaného česneku
  • 1,5 lžičky sušeného česneku
  • 1,5 lžičky sušeného oregána
  • 1,5 lžičky sušené bazalky
  • 1 velká hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
  • trochu olivového oleje na smažení

Na servírování:

  • zakysaná smetana (vegani mohou vynechat)
  • parmazán (vegani mohou vynechat či použít veganskou alternativu parmazánu)

Postup:

  1. Cibuli a česnek si osmahneme v hrnci na troše olivového oleje dozlatova.
  2. Přidáme nakrájené žampiony a opékáme na mírném plameni cca dalších 5 minut.
  3. Přidáme konzervy rajčat a hrnky vody. Já jsem místo hrnku použila prázdné konzervy. Jednak abych nemusela špinit hrnek a jednak abych konzervy pořádně vypláchla a nic nevyhodila.
  4. Přidáme namočenou čočku, celozrnné těstoviny a koření (sušený česnek, oregáno, bazalku, sůl, pepř). Promícháme a necháme vařit 10-15 minut (záleží na typu těstovin, moje byly uvařené za 10 min. Čočku jsem měla namočenou 12 hodin, takže taky byla rychle. Je důležité, aby čočku nebylo třeba vařit o moc déle, než těstoviny – jinak hrozí jejich rozvaření).
  5. Přidáme čerstvý špenát a promícháme.
  6. Nakonec přidáme čerstvou bazalku, necháme ještě 2 minuty vařit a je hotovo.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář