Čočka se zakysanou smetanou a vajíčkem je jedním z mých oblíbených jídel od mé babičky, která pochází z Valašska. Čočka na kyselo se u nás nikdy nedělala, znám ji jenom ze školní jídelny. Pamatuji si, že ji hodně dětí nemělo rádo, a pak tvrdily, že jim čočka nechutná. Já jsem si vždycky říkala, že kdyby moji spolužáci ochutnali čočku se zakysanou smetanou, jistě by změnili názor. Mám jednoho bráchu a čtyři bratrance a všichni jsme si vždy na tomhle jídle dost pochutnali. Doba přípravy je kolem 35 minut.
Kdo má rád, může do jídla přidat zásmažku…
Recept mé babičky jsem si trochu upravila – babička do čočky přidává zásmažku, kterou jsem já vynechala. Chuťový rozdíl tam sice je, ale ne zase takový. Proto upřednostňuji odlehčenější verzi.
Servírujeme s kyselým okurkem a s čerstvým chlebem…
Babička čočku servíruje s kyselým okurkem a s čerstvým chlebem. Nevím, jak to dělá, ale vždy má doma jen čerstvé pečivo – nikdy jsem u ní nejedla suchý rohlík. Já tuto schopnost bohužel nemám, takže jídlo servíruji s pečivem, které mám zrovna po ruce. Většinou to jsou trvanlivé chleby, například z žitného šrotu nebo celozrnný toustový.
Více receptů od mé babičky…
Na blogu najdete i další skvělé recepty od mé babičky. Například na povidlový frgál s tvarohem, boží milosti (tahle dobrota má původ v Bánově, odkud pochází maminka mé babičky) a její míchaná vajíčka.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 170 g čočky
- 150 g zakysané smetany
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 2-4 vajíčka natvrdo (jídlo servíruji s 1-2 vajíčky na osobu)
- 2 lžíce oleje (nebo jiného tuku na smažení)
- pepř
- sůl
- Servírujeme s kyselými okurky a chlebem
Postup:
- Propláchneme předem namočenou čočku a dáme ji vařit. Nenechte vypařit všechnu vodu, budete potřebovat cca 1/5 hrnku vývaru z čočky. Pokud si nejste jisti množstvím vody, které má v hrnci zůstat, doporučuji většinu nebo klidně všechnu vodu odlét do skleničky a v případě potřeby ji zase přilít.
- Nakrájíme cibuli na kostičky. Na nepřilnavé pánvi si rozpálíme trochu oleje, vložíme do ní cibuli a opékáme na mírném plameni dozlatova.
- Opečenou cibuli vmícháme k čočce. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, zakysanou smetanu a opět promícháme. Pokud bude jídlo příliš husté, přilijte trochu odlitého vývaru z čočky. Myslete však na to, že by nemělo být ani příliš řídké.
- Servírujeme s vajíčkem natvrdo, kyselými okurky a s chlebem.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda