Čočka se zakysanou smetanou podle Pandovy babičky

Čočka se zakysanou smetanou, vajíčkem a kyselým okurkem.

Čočka se zakysanou smetanou a vajíčkem je jedním z mých oblíbených jídel od mé babičky, která pochází z Valašska. Čočka na kyselo se u nás nikdy nedělala, znám ji jenom ze školní jídelny. Pamatuji si, že ji hodně dětí nemělo rádo, a pak tvrdily, že jim čočka nechutná. Já jsem si vždycky říkala, že kdyby moji spolužáci ochutnali čočku se zakysanou smetanou, jistě by změnili názor. Mám jednoho bráchu a čtyři bratrance a všichni jsme si vždy na tomhle jídle dost pochutnali. Doba přípravy je kolem 35 minut.

Kdo má rád, může do jídla přidat zásmažku…

Recept mé babičky jsem si trochu upravila – babička do čočky přidává zásmažku, kterou jsem já vynechala. Chuťový rozdíl tam sice je, ale ne zase takový. Proto upřednostňuji odlehčenější verzi.

Servírujeme s kyselým okurkem a s čerstvým chlebem…

Babička čočku servíruje s kyselým okurkem a s čerstvým chlebem. Nevím, jak to dělá, ale vždy má doma jen čerstvé pečivo – nikdy jsem u ní nejedla suchý rohlík. Já tuto schopnost bohužel nemám, takže jídlo servíruji s pečivem, které mám zrovna po ruce. Většinou to jsou trvanlivé chleby, například z žitného šrotu nebo celozrnný toustový.

Více receptů od mé babičky…

Na blogu najdete i další skvělé recepty od mé babičky. Například na povidlový frgál s tvarohem, boží milosti (tahle dobrota má původ v Bánově, odkud pochází maminka mé babičky) a její míchaná vajíčka.

Čočka se zakysanou smetanou, vajíčkem a kyselým okurkem.

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 170 g čočky
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2-4 vajíčka natvrdo (jídlo servíruji s 1-2 vajíčky na osobu)
  • 2 lžíce oleje (nebo jiného tuku na smažení)
  • pepř
  • sůl
  • Servírujeme s kyselými okurky a chlebem

Postup:

  1. Propláchneme předem namočenou čočku a dáme ji vařit. Nenechte vypařit všechnu vodu, budete potřebovat cca 1/5 hrnku vývaru z čočky. Pokud si nejste jisti množstvím vody, které má v hrnci zůstat, doporučuji většinu nebo klidně všechnu vodu odlét do skleničky a v případě potřeby ji zase přilít.
  2. Nakrájíme cibuli na kostičky. Na nepřilnavé pánvi si rozpálíme trochu oleje, vložíme do ní cibuli a opékáme na mírném plameni dozlatova.
  3. Opečenou cibuli vmícháme k čočce. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, zakysanou smetanu a opět promícháme. Pokud bude jídlo příliš husté, přilijte trochu odlitého vývaru z čočky. Myslete však na to, že by nemělo být ani příliš řídké.
  4. Servírujeme s vajíčkem natvrdo, kyselými okurky a s chlebem.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Čočka se zakysanou smetanou, vajíčkem a kyselým okurkem.

Comments

comments

Napsat komentář