Zeleninová “čína” (vegan)

Zeleninová "čína" (vegan)

Zeleninová “čína” je veganský recept, který jsme si doma poslední dobou dost oblíbili. Jídlo zvládnete uvařit za 30 min. Mně vždycky zabere nejvíc času krájení zeleniny, pak už je to rychlovka. 

Na blogu mám i podobné recepty s masem…

Pokud vás tento recept zaujal a nejste vegani nebo vegetariáni, určitě vám bude chutnat i kuřecí Kung Pao či kuřecí kousky s kešu. Já tyto recepty miluji. Vařím je téměř každý týden a Kung Pao jsem dokonce dělala i na mé narozeniny.

Jídlo lze ještě trochu zpestřit…

Chcete-li si veganskou zeleninovou “čínu” trochu ozvláštnit, přidejte do jídla opražené arašídy nebo kešu oříšky. No nic, doufám, že vám bude chutnat 🙂

Zeleninová "čína" (vegan)

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 500 g žampionů, nakrájených na kostičky
  • 180 g cukety, nakrájené na kostičky
  • 150 g hráškových lusků
  • 3 jarní cibulky, nakrájené
  • 8 kousků chřestu
  • 1 velký stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • jasmínová rýže na servírování
  • sezamový olej na opékání zeleniny

Na omáčku:

  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 4 lžíce sójové omáčky (používám se sníženým obsahem soli)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 8 lžic vody

Postup:

  1. Dáme vařit rýži.
  2. Nakrájíme všechnu zeleninu kromě hráškových lusků a chřestu. U chřestu uřízneme tvrdé části. U jarních cibulek oddělíme zelené části od bílých.
  3. V míse smícháme všechny ingredience na omáčku.
  4. Na troše sezamového oleje si osmahneme osolený a opepřený chřest.
  5. Na vedlejší plotýnce rozehřejeme další pánev s trochou sezamového oleje. Na mírném plameni opečeme žampiony. Počkáme, až pustí šťávu, a poté přidáme cuketu, hráškové lusky a bílé části jarních cibulek. Opékáme, dokud se nevypaří šťáva ze žampionů a zelenina není uvařená.
  6. K zelenině přidáme prolisovaný stroužek česneku, zelené části jarních cibulek a sezamová semínka. Opékáme další minutu.
  7. Promícháme omáčku a vlijeme ji k zelenině. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí (cca 1/2-1 min).
  8. Zeleninovou směs servírujeme s chřestem (doporučuji jej před podáváním ještě trochu na pánvi ohřát) a rýží.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Zeleninová "čína" (vegan)

Comments

comments

Napsat komentář