Krůtí masové koule

Krůtí masové koule

Krůtí masové koule jsou u nás doma dost oblíbené. Vždy jich udělám víc a máme oběd i na další den. Nejčastěji krůtí kuličky servíruji s rýží, protože je to nejjednodušší. Skvělé jsou ale také s bramborovou kaší nebo celozrnnými těstovinami. Doba přípravy je kolem 50 minut.

Recept na masové koule můžete snadno obměnit…

Výhodou krůtího masa oproti hovězímu je ta, že je méně tučné a celkově mi přijde lehčí. Recept na krůtí masové koule je velice variabilní – můžete obměnit koření nebo třeba naopak přidat čerstvé bylinky.

Jak na lehčí bramborovou kaši…

Pokud se rozhodnete jídlo servírovat s bramborovou kaší, pak mám pro vás tip, jak ji udělat odlehčeněji. Místo smetany a másla použijte jenom mléko (my kupujeme polotučné) a vsadím se, že si pochutnáte úplně stejně 🙂

Krůtí masové kuličky

Ingredience (pro 4 osoby):

  • rýže na servírování

Na krůtí kuličky:

  • 725 g krůtího mletého masa
  • 60 g kukuřičné strouhanky
  • 1 malé vajíčko
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička oregána
  • sůl
  • pepř

Na omáčku:

  • 2 konzervy krájených rajčat (2x 400 g)
  • 1 velký stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1-2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. V míse ručně smícháme všechny ingredience na kuličky.
  2. Tvarujeme kuličky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Krůtí kuličky pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
  4. V menším hrnci si rozehřejeme olivový olej. Na mírném plameni osmahneme prolisovaný stroužek česneku (stačí půl minuty).
  5. K česneku přidáme konzervy rajčat, sůl a pepř. Promícháme a necháme 3 minuty vařit. Těsně před servírováním vmícháme čerstvou bazalku a balsamikový ocet.
  6. Upečené krůtí kuličky servírujeme s rýží a tomatovou omáčkou.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Krůtí masové kuličky

Comments

comments

Napsat komentář