Krůtí masové koule jsou u nás doma dost oblíbené. Vždy jich udělám víc a máme oběd i na další den. Nejčastěji krůtí kuličky servíruji s rýží, protože je to nejjednodušší. Skvělé jsou ale také s bramborovou kaší nebo celozrnnými těstovinami. Doba přípravy je kolem 50 minut.
Recept na masové koule můžete snadno obměnit…
Výhodou krůtího masa oproti hovězímu je ta, že je méně tučné a celkově mi přijde lehčí. Recept na krůtí masové koule je velice variabilní – můžete obměnit koření nebo třeba naopak přidat čerstvé bylinky.
Jak na lehčí bramborovou kaši…
Pokud se rozhodnete jídlo servírovat s bramborovou kaší, pak mám pro vás tip, jak ji udělat odlehčeněji. Místo smetany a másla použijte jenom mléko (my kupujeme polotučné) a vsadím se, že si pochutnáte úplně stejně 🙂
Ingredience (pro 4 osoby):
- rýže na servírování
Na krůtí kuličky:
- 725 g krůtího mletého masa
- 60 g kukuřičné strouhanky
- 1 malé vajíčko
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička oregána
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- 2 konzervy krájených rajčat (2x 400 g)
- 1 velký stroužek česneku
- sůl
- pepř
- hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1-2 lžíce olivového oleje
Postup:
- V míse ručně smícháme všechny ingredience na kuličky.
- Tvarujeme kuličky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Krůtí kuličky pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
- V menším hrnci si rozehřejeme olivový olej. Na mírném plameni osmahneme prolisovaný stroužek česneku (stačí půl minuty).
- K česneku přidáme konzervy rajčat, sůl a pepř. Promícháme a necháme 3 minuty vařit. Těsně před servírováním vmícháme čerstvou bazalku a balsamikový ocet.
- Upečené krůtí kuličky servírujeme s rýží a tomatovou omáčkou.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda