Neznám člověka, který by nemiloval Kung Pao. A vlastně se trochu divím sama sobě, že jsem si ho začala připravovat doma teprve nedávno. Kung Pao je totiž výborné a jednoduché čínské jídlo, které zvládnete do 30-40 min. Nejvíc času zabere krájení masa a zeleniny, potom je to už rychlovka. Mezitím, co se vám bude marinovat kuře, si můžete nakrájet zeleninu a připravit omáčku, takže vlastně nebudete zase tak dlouho čekat 🙂
Na mém Instagramu najdete recept velmi podobný Kung Pau…
K přípravě domácího Kung Paa mě inspiroval můj recept na kuřecí kousky s kešu. Najdete ho na mém Instagramu. Je vlastně velmi podobný Kung Pau, ale omáčka je trochu jiná a místo arašídů v něm jsou kešu oříšky.
Papriku je možné nahradit jinou zeleninou…
Do Kung Paa si můžete dát v podstatě jakoukoliv zeleninu. Já ho mám ráda s paprikou, ale klidně lze použít třeba mrkev, pak choi, cuketu nebo co máte rádi… Papriku jsem dala zelenou a červenou, ale pouze kvůli pestřejší barevnosti jídla. Co se týče chuti, tak je celkem jedno, který druh zvolíte.
Ingredience (pro 4 osoby):
- 500 g kuřecího masa, nakrájeného na kostičky nebo nudle
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1/2 zelené papriky, nakrájená na kostičky
- 3 velké jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 150 g nesolených arašídů
- sůl
- sezamový olej
Na marinádu:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- pepř
- 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
Na omáčku:
- 1 lžíce rýžového octa
- 1/3 lžičky zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce hoisin omáčky
- 5 lžic sójové omáčky
- 10 lžic vody
Postup:
- Do větší misky dáme nakrájené kuřecí kousky a přidáme k nim všechny ingredience na marinádu (tedy sójovou omáčku, sezamový olej, pepř a kukuřičný škrob). Promícháme a necháme alespoň 20 min marinovat.
- Na pánvi opražíme arašídy. Dáváme pozor, aby se nepřipálily (nezačaly černat). Opražené arašídy dáme do misky.
- Nakrájíme zeleninu.
- V misce smícháme všechny ingredience na omáčku.
- Na troše sezamového oleje si lehce osmahneme nakrájené papriky a bílé části jarní cibulky (stačí cca 2 min na mírném plameni).
- K zelenině přidáme marinované maso. Za stálého míchání opékáme, dokud maso nebude uvařené. Na poslední minutu až dvě přidáme prolisované stroužky česneku a zelené části jarní cibulky. Osolíme dle chuti.
- Do směsi přidáme opražené arašídy a omáčku (lehce ji před tím ještě promícháme). Mícháme, přibližně minutu, dokud omáčka nezhoustne (podle potřeby můžete přilít vodu).
- Kuřecí Kung Pao servírujeme s jasmínovou rýží.
Tip: Kdo má rád ostré, může si do jídla přidat chilli.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda