Od malička miluji makovec, ale bohužel maminka ho nikdy nepekla, takže jsem ho znala jen ze školní jídelny. Na nic si ale nemůžu stěžovat, v jídelně jsem ho milovala. Jen tedy byl jednou za čas, což mě dost mrzelo… Takže teď si to vynahrazuji a užívám si makového mug caku dost často. Já a mák, to je prostě láska.
Příprava mug caku je snadná. Potřebujete (kromě ingrediencí) jen hrneček, 5 minut na přípravu těsta a 3 minuty v mikrovlnce. Dle mého názoru tuhle rychlou makovou buchtu zvládnou i děti.
Makový mug cake doporučuji servírovat s povidly nebo se švestkami, ale pokud máte doma zrovna jiné ovoce nebo marmeládu, klidně mug cake servírujte s tím. Výborně k němu sedí i například rozvařené borůvky.
Mug cake je vhodný jak k snídani, tak na svačinu.
Tak krásné ráno a dobrou chuť!
Ingredience (na 1 mug cake):
Na těsto
- 3 lžíce celozrnné/ovesné mouky
- 1-2 lžíce medu/cukru/jiného sladidla
- lžička prášku do pečiva
- 9 lžic mléka
- 30g rozpuštěného másla
- 1 menší vajíčko
- 2 lžíce mletého máku
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
Na servírování:
- povidla/švestky
- zakysaná smetana
Postup:
- V hrnečku rozpustíme máslo a objedeme jím okraje hrnku.
- Přidáme zbytek ingrediencí na těsto (mouku, sladidlo, prášek do pečiva, mléko, vajíčko, mák, citronovou kůru, citronovou šťávu) a velmi důkladně promícháme (mně se už párkrát stalo, že jsem těsto nepromíchala dostatečně a pak jsem v mug caku měla kousky vajíčka).
- Hrneček s těstem dejte na 3 minuty do mikrovlnky.
- Nechte mug cake chvíli vychladnout, poté jej vyklepněne, ozdobte zakysanou smetanou a povidly nebo švestkami a můžete si pochutnávat!
Krásný den!
Majda & Panda
Zkuste i další z Pandových mug caků: