Istanbul – 8. a 9. den

Osmý den bylo už od rána strašné horko. Na snídani se nám nechce nikam daleko, a proto volíme restauraci kousek od hotelu, Divan Brasserie, která má v Istanbulu několik poboček. My jdeme do Divan Brasserie Kalamis, a tak jíme s nádherným výhledem na moře. Volíme lehčí snídani, já zastřená vejce v jogurtu, neboli cilbir (podobný recept je na blogu zde), a Hakan si dává kaygana, což je v podstatě omeleta s feta sýrem a koprem servírovaná s marmeládou (podobný recept zde). Vše bylo výborné, moje snídaně byla příjemně osvěžující.

Poté chytáme to zábavné taxi, které sdílíte s více osobami (psala jsem o něm už zde), nastupujeme na loď a jedeme na výlet na ostrov Büyükada. Loď odplouvá každou půl hodinu z evropské části Istanbulu (z Kabatas) i z asijské části Istanbulu (z Bostanci, Kartal nebo z Maltepe) a cesta trvá cca 30 min. Ostrov Büyükada je tvořený dvěma vrcholky, a tak procházení bylo v tom vedru docela náročné. Žije zde kolem 7000 obyvatel a k vidění je tady několik kostelů, nebo můžete relaxovat na pláži. Protože jsou zde motorové vozy zakázané, jako dopravní prostředek lidé využívají kola nebo koňský vůz.
Budete-li se potřebovat posilnit, je tady spoustu restaurací, kaváren a zmrzlináren, a tak jistě nebudete mít žádný problém najít něco dobrého k jídlu. My jsme ale po pravdě z ostrova moc nadšení nebyli a to vedro nám teda vůbec nepomáhalo, takže jsme se trochu prošli a rychle nasedli na loď zpátky do Istanbulu.

A jelikož nám za tu dobu vyhládlo, mířili jsme přímo do Köşebaşi, kde dělají mimo jiné také výbornou tureckou pizzu. A mají v nabídce i verzi z celozrnné mouky!! Takže to bylo něco přesně pro mě. Na stůl vám pizzu přinesou se spoustou zeleniny a s citronem. A jak to jíst? Snadno! Vezměte si kousek pizzy, dejte na ní trochu zeleniny, zakápněte to citronem, zabalte jako wrap a je to! Jooo a jelikož je pizza tenká, objednejte si každý aspoň dvě. My někdy dáme i 3, ale to musíme mít opravdu velký hlad.

Po pizze vyrážíme rovnou kam? Na další z mých oblíbených míst – Magnum Pleasure Store!! Možná to znáte, protože mají pobočky po celém světě, ale pro ty, kteří na to ještě nenarazili, vše vysvětlím 🙂 V Magnum Pleasure Store si můžete vytvořit vlastní magnum zmrzlinu. Vybíráte si vnitřek – čokoládový nebo vanilkový, potom v jaké čokoládě ho chcete obalit – v bílé, mléčné nebo hořké, a následně to nejlepší – posypky!! Výběr máte opravdu bohatý, např. sušená růže, rozdrcené cookies, mandle, pistácie, lískové ořechy… no, prostě je jich spoustu, a vy si můžete vybrat 3. Já miluju kombinaci sušených růží, pistácií a lískových ořechů. No a nakonec vám to ještě polijí libovolnou čokoládou a někde přidají i čokoládové M (v Istanbulu to bohužel nedělají). Prostě DOBROTA!

Ve všech bílých miskách jsou posypky 🙂

Jsme zase úplně plní, a tak jdeme projít. Jenže to vedro nás dneska opravdu vyčerpává, a tak míříme do kina na Piráty z Karibiku: Salazarova pomsta. Z filmu jsme moc nadšení nebyli (co vy? :)), ale aspoň jsme se schovali před sluncem. Když vycházíme, je už skoro večer, a tak vedro povolilo.

Na večeři jdeme do Cookshop, kde mají tak obrovské menu, že nevíte, co zkusit dřív. Mně výběr ale dost usnadnil fakt, že jsem byla celkem plná, a tak vybírám jen z lehčích jídel. Večer si dáváme čaj a dezert v Çayla (kde mimochodem miluji i snídaně a mají obrovský výběr čajů) a potom už do hotelu balit 🙁

Další den ráno jdeme opět na naší nejoblíbenější snídani – omeletu s tureckou klobásou a se sýrem v simitu. Na tohle jídlo jdeme vždycky během našeho pobytu v Istanbulu dvakrát. Dělají ho v Pelit, která má spoustu poboček po městě. Vlastně je to spíš cukrárna (mají SKVĚLÉ dezerty a čokolády!!), ale některé z jejich obchodů jsou rozšířeny o restauraci, kde si můžete dát výborné snídaně nebo obědy/večeře. Více o Pelit se dozvíte zde.

Po snídani na letiště a domů 🙁

Tak zatím!

Majda & Panda

Přečtěte si také o dalších dnech v Istanbulu:

Istanbul – 1. a 2. den

Istanbul – 3. a 4. den

Istanbul – 5. den

Istanbul – 6. den a 7. den

 

Comments

comments

Napsat komentář