Istanbul – 1. a 2. den

Do Istanbulu jsem se strašně těšila a to hned z několika důvodů. První je, že jsme sem jeli hned na začátku prázdnin, takže jsem si během učení se na zkoušku říkala – už jen chvíli a nebudu se muset učit a budu v Istanbulu. Další důvod byl, že je tady prostě krásně a budu si tady moct odpočinout. Přeci jen, během zkouškového jsem měla víc než měsíc nervy, moc jsem toho nenaspala a neměla jsem tolik času být s Hakanem. V Istanbulu jsme spolu a hlavně si můžeme v klidu užívat léta. A poslední důvod, proč jsem se na Istanbul těšila, je, že, jak jistě víte, miluju snídaně. A v Turecku je to pro milovníky snídaní prostě ráj! Postupně vám budu ukazovat, jaké dobroty si tady dáváme 🙂 Jooo, teda vlastně ještě něco, na co jsem se moc těšila – kozí zmrzka!!! Za mě je to prostě nej zmrzka ze všech, kéž by taková byla i v Praze (jestli je, dejte mi to prosím vědět!!).

Čeho ale trochu lituji je, že se nepůjdeme podívat na památky. Sice jsem je už viděla, ale jsou nádherné a mohla bych je vidět ještě několikrát znovu. Jsou ale v evropské části Istanbulu, které se raději z bezpečnostních důvodů snažíme vyhnout. Nejspíš by se nic nestalo, ale člověk nikdy neví… Takže ano, pochopili jste správně, že drtivou většinu času strávíme v asijské části Istanbulu, kde téměř nepotkáte turisty. A co tady teda budeme dělat? Nebojte, nudit se nebudem! Postupně vám budu přidávat reporty, co jsme dělali 🙂 A třeba to bude zajímavé i pro vás. Přeci jen, o evropské části je k dostání spoustu informací, ale o té asijské jich je o něco méně 🙂 Tak vás to třeba může inspirovat si sem zajet. Je to ideální dovolená pro ty, kteří si chtějí užít atmosféru Istanbulu, ale bojí se sem jet. V asijské části by se totiž nic stát nemělo 🙂 Nebo taky pro ty, kteří si rádi odpočinou u moře, ale ležet týden na pláži by nevydrželi. Asijská část toho nabízí spoustu – nově pláž (dobře, je malinká, ale na druhou stranu poloprázdná), super jídlo, místa na procházení, nebo si můžete udělat výlet na jeden z pěti nedalekých ostrovů 🙂

Takže, do Istanbulu jsme přijeli v pondělí. Už samotná cesta z letiště do hotelu byla zážitek – nejdříve jsme jeli normálním taxikem, potom jsme přestoupili na loď a nakonec takovým větším taxikem, který sdílí víc lidí a strašně mě baví jím jezdit. Je to prostě větší žluté auto (má normálně nápis Taxi), kterých po Istanbulu jezdí spoustu a každé má svou trasu. Vy si ho zastavíte, nasednete a řeknete mu, kde je pro vás nejlepší, aby vás vyhodil (samozřejmě v rámci jeho trasy, nikam kvůli vám zajíždět nebude:)). Vzadu je místo pro 4 lidi (ale ne 4 sedačky, prostě jedna dlouhá bez pásů, kde se mačkáte s ostatními), ve 2. řadě pro 3 lidi a vepředu vedle řidiče pro 2. Když sedíte vzadu, posíláte řidiči peníze přes ostatní lidi, což mi přišlo zábavné. Stejně jako to, že musíte na řidiče zakřičet, kde chcete vysadit a potom nejlépe zakřičet ještě jednou, když se blížíte, aby nezapomněl.

V hotelu jsme se ubytovali a pak šli kam? No přeci na tu kozí zmrzku do Mada! V Madu prodávají zmrzliny a spoustu super tureckých dezertů, takže jestli pojedete do Istanbulu, určitě sem zajděte. Pobočky mají téměř po celém městě. A ta kozí zmrzlina je fakt boží – je tak hustá, že ji musíte téměř kousat a pak se táhne jako žvýkačka. A v té pistáciové jsou opravdu kusy pistácií. No prostě bomba.

Následně jsme se procházeli a večer zašli do J Burger na burger (překvapivě) a ayran. Ayran vám tady nedoporučuji, moc mi nechutnal, ale burgery jsou mezi šesti nejlepšími v Istanbulu. Burgrárna je slavná pro svoji výbornou omáčku – majonézu s medem. Stojí to za ochutnání.

Dobrá no, když jsem fotila tuhle fotku, nějak mi nedošlo, že to budu chtít dát na blog 😀 Tak pardon, jestli vás spíš odradila 🙂

V úterý začínáme den super snídaní v Pelit bakery. V menu mají spoustu dobrot – francouzské toasty, lívance, různé turecké snídaně… ale já jsem se strašně těšila na simit (neboli turkish bagel) s omeletou uvnitř. V omeletě je zelenina a výborná turecká klobása. Neříkám, že klobása je lepší, než naše, ale je strašně dobrá a přitom úplně jiná. Tohle jídlo jsem měla už loni, ale přesto mě překvapilo – bylo totiž ještě lepší, než jsem si ho pamatovala. Simit byl nádherně křehký a úplně se rozplýval na jazyce. Vedle toho zelenina a trochu sýra. Prostě výborné.
Pelit bakery má také v Istanbulu více poboček a zajít sem samozřejmě můžete i na jejich výborné dezerty.

Takhle krásně byla vyšlehaná pěna u kapučína 🙂

Po snídani jsme se vydali do obchoďáku koupit selfie tyč. Naši jsme totiž zapomněli v Praze. Myslím, že bychom za ten rok a půl, co selfie tyče používáme, mohli napsat knihu “My a selfie tyče”. Máme s nimi totiž tolik zážitků, že by bylo o čem povídat. Ale zase na druhou stranu – díky selfie tyčím máme spoustu krásných fotek, takže to za to ve výsledku stojí. Taky používáte selfie tyče? Nebo jakou máte taktiku při focení?

V Istanbulu je i Caffé Nero 🙂

Každopádně, zbytek dne jsme se jen procházeli po ulicích a podél moře a prostě si vychutnávali atmosféru a zbytek dne. Na oběd/večeři jsme zašli do rybí restaurace By Esat. Sem opravdu doporučuji zajít, jídlo mají výborné. Loni jsme zašli do jiné rybí restaurace, dali jsme si úplně to stejné (okouna s brambory) a bylo to taky výborné. No jo, jenže hned další večer jsme šli do By Esat a hned jsme pochopili rozdíl. Restaurace jsou nedaleko sebe a zdají se stejné, ale By Esat prostě vaří líp. Okoun byl chutnější a navíc vykostěný (což vám ušetří spoustu práce, věřte mi, má děsně moc kostiček!) a brambory taky. Jinak, proč jsme potom už nešli na večeři je prosté. V těchto restauracích si objednáváte spoustu předkrmů, takže to ve výsledku vydá za 2 velká jídla a vy se jen odkutálíte jako koule domů. Dobrá, my jsme tentokrát vcelku dokázali odolat, ale loni, když jsem to všechno viděla poprvé, jsem samozřejmě chtěla co nejvíc ochutnávat a řeknu vám, není to pak příjemně plný pocit, ale těžce přežraný pocit. Letos jsme se tomu vyhnuli a byl to příjemně plný pocit 🙂

Podél pobřeží je spoustu podobných vil. Dříve byl z většiny z nich vstup přímo na pláž. Dnes je jejich zahrada menší a od pláže je dělí kus trávy a cyklostezka.
Jako předkrm jsme si dali salát, olivy, pečivo, zeleninu a kalamáry (lepší jsem nejedla!).
A náš okoun 🙂

Večer jsme bohužel nic nedělali, bylo mi strašně špatně (ne z jídla, nebojte :D) a potřebovala jsem ležet.

Mějte se!

Majda & Panda

Přečtěte si také o dalších dnech v Istanbulu:

Istanbul – 3. a 4. den

Comments

comments

2 Replies to “Istanbul – 1. a 2. den”

  1. To jídlo vypadá fakt skvěle 😊

Napsat komentář