Vliv arašídů a arašídového másla na zdraví

Ti z vás, kdo sledují mé InstaStories, jistě moc dobře vědí, že poslední dobou jím spoustu arašídového másla. Nejčastěji si ho dávám v kombinaci s banánem. Máslo si mažu na chleba i lívance, přidávám do ovesných kaší (recept zde), dokonce ho dávám i do těsta místo normálního másla (recept zde). Jednoduše řečeno jsem na něm poslední dobou lehce závislá, a tak jsem si o arašídech chtěla něco málo zjistit.
Ačkoliv se říká, že jsou zdravé, rozhodně zde platí rčení, že všeho moc škodí. Takže asi budu muset konzumaci arašídů trochu omezit. Denní doporučená dávka je menší hrst, což poslední dobou lehce přesahuji.

Ještě předtím, než se dostanu k věci, bych chtěla upozornit, že arašídy nejsou oříšky, ale luštěnina, a jsou plodem podzemnice olejné. Jsou silným alergenem a pro spoustu lidí velmi nebezpečné. To, že je zdravější kupovat arašídy nesolené, už asi ani nemusím zmiňovat. A taky nepražené. To ale nevím, kde sehnat, takže jestli někdo máte tip, dejte mi vědět.

Ještě něco málo z historie – v koloniálním období se buráky pěstovaly ve velkém především jako krmivo pro zvířata, jako surovina v lidské kuchyni se prosadily až na přelomu 19. a 20. století. Slavné arašídové máslo objevili už staří Inkové a Aztékové, kteří ho používali jako lék a jako prostředek pro rychlé doplnění energie. V USA ho koncem 19. století proslavil lékař John Harvey Kelogg, který ho ve svém sanatoriu používal jako lék pro neduživé pacienty. Ti postupně chtěli tuto lahůdku ve větších a větších dávkách.

Recept na domácí arašídové máslo najdete zde.

Pozitivní účinky arašídů na naše tělo:

  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Díky vitamínu B3 posilují paměť.
  • Obsahují bioaktivní složky, které působí jako antioxidanty.
  • Konzumace arašídů na snídani nám může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi po celý den.
  • Zabraňují chutím na sladké.
  • Podporují trávení a vyprazdňování.
  • Urychlují metabolismus, tudíž je jejich konzumace vhodná i pro dietáře.
  • Udržují zdravý nervový systém.
  • Působí jako prevence vzniku cukrovky.

Čím nám mohou arašídy škodit:

  • Obsahují bílkovinné struktury zvané lektiny, které jsou pro člověka těžko stravitelné a mohou být i toxické. U ostatních luštěnin se lektiny zničí během vaření, tudíž jsou neškodné.
  • Tyto lektiny se při konzumaci arašídů dostanou do střev a do krve. Kromě drobných zánětů střev můžou časem podporovat vznik autoimunitních onemocnění, jako celiakii nebo Crohnovu chorobu.
Pancake Bowl s burákovým máslem je se vším všudy hotová za 15 minut. Recept zde.

Tak se zatím mějte!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář