Recept na ovesnou kaši přes noc a makovou ovesnou kaši jistě ocení (nejen) těhotné. Já jsem tyhle dvě snídaně během očekávání miminka střídala skoro každý den – jsou v nich totiž téměř všechny suroviny, které se v těhotenství doporučují konzumovat nejčastěji. Takže jsem si to mohla každé ráno “odškrtnout”. Za tyhle recepty budou určitě rády hlavně ty z vás, kterým dělá problém jíst lněné semínko kvůli jeho chuti. Můžu vás ujistit, že v těchto snídaních ho nebudete vůbec cítit 🙂
Lněné semínko v těhotenství…
A proč se vlastně všude doporučuje jíst lněné semínko v těhotenství? Má to hned tři důvody – změkčuje stolici a usnadňuje vyprazdňování (s čímž bývá během očekávání často problém), provlhčuje porodní cesty, díky čemuž se miminko dostane snadněji na svět, a nakonec podporuje správnou tvorbu mateřského mléka. Lněné semínko lze konzumovat po celé těhotenství – nezpůsobuje totiž kontrakce. Největšího účinku dosáhne, když ho necháte přes noc zalité vodou, díky čemuž pustí sliz. Lze ho však (nejlépe pomleté) i povařit či přidat do různých jídel (polévky, pomazánky, saláty…).
Datle v těhotenství…
Další ingrediencí, která je v těhotenství nejčastěji doporučovaná, jsou datle, které též usnadňují průběh porodu. Konzumují se ale většinou až na konci těhotenství a stejně jako lněné semínko změkčují stolici. Kromě toho snižují vnímání bolesti u porodu a krevní tlak. Do kaší je přidávám mimo jiné i proto, že je příjemně osladí.
Během očekávání miminka je důležitý i přísun vápníku a železa…
Mák by se v těhotenství měl konzumovat pro jeho vysoký obsah vápníku, který zajišťuje správnou tvorbu kostí a zubů miminka (pokud nemáte rády mák, můžete samozřejmě zvolit jakýkoliv jiný zdroj vápníku). Ovesné vločky jsou zase důležité pro vysoký obsah železa, jež dodává vám i děťátku kyslík. No a poslední klíčovou ingrediencí v těchto receptech jsou dle mého názoru oříšky. Každý ořech má samozřejmě trochu jiné benefity, ale obecně lze říct, že ořechy mají protizánětlivé účinky, regulují krevní tlak a obsahují hořčík, jenž zamezuje vzniku křečí. Já osobně jsem nejčastěji jedla vlašské ořechy, a to jednak proto, že mi chutnají, a také proto, že působí dobře na vývoj mozku, tak aby bylo miminko chytré. Možná je to hloupost, ale nic mi to neudělá a navíc mám vlašské ořechy ráda, tak proč si je do kaší nepřimíchat 🙂
Pestrost je také důležitá…
Samozřejmě je dobré jíst různorodě a občas si udělat i něco jiného než vločky. Já jsem tyhle snídaně jedla téměř každý den nejen pro jejich benefity, ale také z pohodlnosti. Jsou rychlé na přípravu a nemusím nad ničím přemýšlet. Pokud to máte podobně jako já a nechce se vám každé ráno vymýšlet něco nového, doporučuji alespoň střídat typy vloček – existují nejen ovesné, ale také jáhlové, rýžové, špaldové, kukuřičné, ječné, žitné, pšeničné, pohankové, amarantové, sójové a další. Jistě si vyberete.
No a teď už k receptům:
Ovesná kaše přes noc
Ingredience:
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- 1,5 lžíce mletého lněného semínka
- datle (množství dle chuti)
- mléko (lze nahradit rostlinnou alternativou)
- bílý jogurt
- ovoce (vždy jsem si dávala banán, občas i maliny a borůvky)
- oříšky (já jsem jedla vlašské)
Postup:
- Večer v misce smícháme 4 lžíce jemných ovesných vloček, 1,5 lžíce mletého lněného semínka a libovolné množství datlí (já jsem si je vždy nakrájela cca na osminy).
- Zalijeme mlékem přibližně tak, aby bylo cca 1 cm nad vločkami a promícháme.
- Dáme na noc do lednice.
- Ovesnou kaši servírujeme s oříšky, čerstvým ovocem a bílým jogurtem.
Maková ovesná kaše
Ingredience:
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžíce mletého máku
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1/2 rozmačkaného banánu
- 200 ml mléka (lze nahradit rostlinnou alternativou)
- bílý jogurt
- ovoce
- datle (množství dle chuti)
- oříšky (já jsem používala nejčastěji vlašské ořechy)
Postup:
- V malém hrnci smícháme ovesné vločky, mák a lněná semínka.
- Zalijeme mlékem, přidáme rozmačkaný banán a datle a vaříme za stálého míchání na mírném plameni do zhoustnutí.
- Kaši servírujeme s bílým jogurtem, čerstvým ovocem a oříšky.
Tak krásné ráno a příjemné těhotenství!
Majda & Panda