Recept na rychlé sýrové lívance vzniknul teprve nedávno a úplnou náhodou – doma jsme měli šunky, sýry, vajíčka… ale žádné pečivo k tomu. Tak mě napadlo vyzkoušet nějaké rychlo lívance na slano. No a k mému překvapení se velmi povedly! Ukázala jsem vám je na InstaStories a jelikož jste chtěli recept, udělala jsem lívance ještě jednou, abych poměr ingrediencí znovu otestovala a jídlo nafotila. Tak snad máte radost, že po dvou týdnech je konečně tady 🙂
S receptem lze i experimentovat…
Do slaných lívanců dávám parmazán, protože jej máme téměř vždy doma. Můžete ale klidně zkusit zaexperimentovat a udělat je s odlišným sýrem. Za výsledek vám teda neručím, protože s jinými sýry nemám zkušenost, ale může to být zajímavé ozvláštnění.
Díky vajíčkům jsou vláčné a nadýchané…
Do lívanců jsem nechtěla dávat příliš mouky, a tak velkou část tvoří (kromě parmazánu) vajíčka. Ačkoliv bílky v tomto receptu nešlehám, placičky jsou krásně vláčné a nadýchané.
S čím slané lívance servírovat?
Lívance na slano můžete servírovat s čímkoliv, co máte rádi. Třeba si je namazat pomazánkou či sýrem a obložit šunkou a zeleninou, nebo je jen tak přikusovat například ke cottage nebo hummusu.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 85 g celozrnné špaldové mouky
- 45 g nastrouhaného parmazánu
- 10 g kypřícího prášku
- 4 vajíčka o velikosti M
- 20 ml mléka
- sůl
- olivový olej nebo ghí na opékání lívanců
- cokoliv na servírování, např. šunka, plátkový sýr, lučina, hummus, zelenina, cottage, pomazánka…
Postup:
- V míse promícháme nejdříve sypké ingredience, tedy mouku, sůl a kypřící prášek.
- K sypkým ingrediencím přidáme nastrouhaný parmazán, vajíčka a mléko. Důkladně promícháme.
- Na nepřilnavé pánvi si rozpálíme trochu olivového oleje nebo ghí. Stáhneme plamen a začneme nanášet lívance (já dávám 1 lžíci na lívanec). Opékáme na mírném plameni, z každé strany cca 1-2 minuty.
- Lívance servírujte s čímkoliv, co máte rádi.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda