6 zdravých rychlo sladkých dobrot do 5 min

Jistě se vám ne jednou stalo, že vás začala honit mlsná a nevěděli jste, co byste ještě tak snědli. A pak přichází výčitky, kolik jste toho snědli a jak to bylo nezdravé. Pro tyto chvíle vám přinášíme super rychlé recepty, kterými chutě zažene a na nějakou čokoládu si ani nevzpomenete. Ať zvolíte jakýkoliv recept v tomto článku, nebudete litovat. Je dokonce dost možné, že tyhle zdravé dobroty začnete připravovat i když zrovna budete mít čas. Nebo tak to mám alespoň já.  Všechny sladkosti jsou výborné, a tak ačkoliv většinou mívám u těchto typů článku nějakého favorita, tady to prostě nejde.

Na úvod se asi také hodí říct, že se vám bude hodit můj návod na domácí výrobu arašídového másla. Ale nelekejte se, je to totiž opravdu snadné! Stačí vám mixér, pytlíček arašídů a těm, kteří mají méně výkonný mixér, se bude hodit také trpělivost. Návod na arašídové máslo najdete zde. A kdyby vás zajímalo, jaké vlivy má arašídové máslo na naše zdraví, dočtete se o tom zde.

Tak, a teď už jdeme na to!

1. Karamelizovaný banán s arašídovým máslem a jahodovým přelivem

Tohle je extra sladké a s klidem to můžete servírovat návštěvě jako dezert! Stačí si na půl lžičce kokosového oleje osmahnout vejpůl i podélně rozříznutý banán, hodit ho na talíř, zakápnout lžící arašídového másla a rozvařenými a vidličkou rozmačkanými jahodami (můžete je nahradit jiným lesním ovocem) a můžete servírovat!

P.S. Když opravdu nestíhám, hodím ovoce na 2 minutky do mikrovlnky – je pak rozvařené mnohem rychleji a v hrníčku mi jde i snadno rozmačkat.

2. Jablečný “chlebík” s arašídovým máslem a granolou

Stačí nakrájet jablko na plátky, očistit od jadřince, namazat arašídovým máslem a posypat oblíbenou granolou.

Tip 1: Máte-li o něco víc času, dejte plátky jablek na 10-15 minut do vyhřáté trouby na 180 stupňů.

Tip 2: Skvělá je k tomu jakákoliv skořicová granola. Jelikož se mi však málokdy stane, že bych měla doma připravenou jakoukoliv granolu, většinou si dělám rychlo granolu z mikrovlnky – dám do hrníčku kokosový olej s medem a nechám rozpustit v mikrovlnce. Poté přidám 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžíci vlašských ořechů, 1 lžíci slunečnicových semínek a 1/2 lžičky skořice. Vše důkladně promíchám a dám na 1 minutu a 5 sekund do mikrovlnky.

3. Rychlo štrůdl

Ingredience (na 2 toasty):
4 plátky celozrnného toastového chleba
1 středně velké jablko
med na pomazání
vlašské ořechy
rozinky
1/2 lžičky skořice

Nejdříve si připravte jablko – oloupejte ho, nastrouhejte na tenké plátky, přidejte půl lžičky skořice, rozinky, nalámané vlašské ořechy, a důkladně promíchejte. Natřete oba krajíce toastového chleba medem, vložte mezi ně jablečnou směs a zapečte v toastovači. A je to! Štrůdl za pár minut hotov 🙂

4. Zdravá miska s buchtou

Pokud jste upekli pekáč plný buchet, bábovku, muffiny, či cokoliv jiného a bojíte se, že to na posezení spořádáte, mám pro vás super tríček, jak sníst jen jeden kousek. Vezměte si misku nebo hlubší talíř, dejte do něj kousek vybrané dobroty a zbytek doplňte zdravými ingrediencemi. Já si většinou dávám bílý jogurt, granolu, ovoce, oříšky, arašídové máslo (můžete ale použít jakékoliv jiné oblíbené oříškové máslo) nebo domácí marmeládu. Věřte mi, když spořádáte celou misku tohodle, nějaké chutě na pekáč buchet vás rychle přejdou 🙂

P.S. Jídlo je skvělé taky na snídani.

5. Horalková pěna

Aneb pěna, co chutná jako horalka. Na střední to bývala jedna z mých nejoblíbenějších sladkostí a ani jsem nedoufala, že bych někdy našla zdravou alternativu. Samozřejmě v pěně není žádná sušenka, takže to tak hezky nekřupe, ale po pravdě – ani mi to nevadí. Chuť je totiž stejná!
Takže, co potřebujete? Pro 2 osoby jedno zralé avokádo, 1 zralý banán a 1-1,5 lžíce raw kakaa. Toto vše vhoďte do mixéru a rozmixujte do hladké směsi. Přidejte 3 lžíce arašídového másla, důkladně promíchejte a máte hotovo! Mňam, raději to už nebudu nijak rozepisovat, protože jsem na horalkovou pěnu dostala zase chuť a momentálně nemám doma avokádo 🙁

6. Mug Cake

To je už taková moje klasika. Když nemáš upečenou buchtu a nevíš rychle co by, udělej si mug cake. Já si ho dělávám z rozmixovaných ovesných vloček alias ovesné mouky, ale půjde to samozřejmě z jakékoliv mouky. Mezi mé nejoblíbenější patří mrkváč (odkaz na recept zde) a makový (recept zde). Moc ráda mám ale i vánoční mug cake (zde), nebo čokoládový mug cake s lískovými oříšky (zde).

Pokud se vám líbil tento článek, jistě vás také potěší našich 7 rychlých snídaní do sklenice. Odkaz zde.

Tak se mějte!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář