Pohankovo kokosová bublanina se švestkami (bez lepku)

Tahle bublanina je jednoduchá a rychlá. Pokud se děsíte těch ingrediencí a nechce se vám kupovat kokosové máslo, kokosové mléko a kokosová mouka, nebojte. Řeknu vám, jak si vše snadno vyrobit doma. Stačí 2-3 menší pytlíčky strouhaného kokosu (tj. 600-900 g) a stolní mixér. Rozhodně dodržujte následující pořadí – začněte kokosovou moukou, poté pokračujte kokosovým máslem a nakonec si udělejte kokosové mléko. Věřte mi, ušetříte si tak spoustu práce s úklidem. Takže začínáme! Do mixéru si vysypejte aspoň cca 300 g strouhaného kokosu. Rozmixujte na kokosovou mouku (nejste-li si jistí, jak přesně postupovat, podívejte se do tohoto článku). Mouku z mixéru vyndejte a nasypte si do něj další dávku strouhaného kokosu. Množství záleží na velikosti vašeho mixéru – čím větší mixér máte, tím více kokosu budete potřebovat, aby to ušlehal na máslo. Na můj 2 l velký mixér jsem použila cca 300 g, když jsem si pořídila nový o objemu 2,5 l musela jsem přisypat na cca 450 g. Teď už vám stačí jen trpělivost a mixovat. Jak přesně postupovat se dozvíte v článku zde. Hotové máslo dejte do sklenice a zbytky z mixéru umyjte vodou – nalijte ji do mixéru a začněte mixovat, dokud nebude víceméně čistý. Vodu smíchanou se zbytky kokosového másla použijte jako kokosové mléko. Jenom pozor – nedávejte tam příliš moc vody, jinak mléko bude spíše vodové, než kokosové. A to je vše, můžete začít péct!

Ještě bych chtěla ale podotknout, pokud jste dočetli až sem, že tenhle recept je speciální v několika ohledech. Jednak je to první koláč, který jsem pekla s pohankovou moukou, a jednak je to úplně první věc, kterou jsem upekla a nafotila v novém bytě! Tak snad vám bude chutnat 🙂

Proč jíst švestky a v čem jsou vlastně zdravé? Dozvíte se v článku zde.

Ingredience:
1 hrnek pohankové mouky
1 hrnek kokosové mouky (jak si ji doma snadno vyrobit se dozvíte zde)
2 menší vajíčka
5 lžic kokosového másla (návod na jeho výrobu najdete zde)
1 a 3/4 hrnku kokosového mléka (nebo jiného oblíbeného) (POZOR – kokosová mouka hodně saje, takže zdálo-li by se vám těsto příliš husté, nebojte se přilít mléka) (jak si jej doma snadno vyrobit se dozvíte zde)
1/2 balíčku kypřícího prášku
cukr dle chuti a libosti (já jsem dala 2 lžíce třtinového)
1,5 lžíce skořice
2 hrnky nakrájených a vypeckovaných švestek

tuk na vymazání pečící formy

Nejdříve v míse smícháme veškeré sypké ingredience – pohankovou mouku, kokosovou mouku, cukr, skořici a kypřící prášek. K sypkým ingrediencím přidáme vajíčka a mléko a opět důkladně promícháme. Nakonec už stačí přimíchat 1/2 hrnku nakrájených a vypeckovaných švestek s kokosovým máslem.
Těsto rovnoměrně vylijeme do tukem vytřené formy, přidáme zbytek švestek a dáme na 30-35 minut do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář