Znáte Blondies? Že ne? Já jsem tuhle dobrotu do nedávna taky neznala. Je bez mouky a s minimem cukru, ale věřím, že si na ní pochutnáte. Příprava není nijak náročná, do 15 min budete mít blondies v troubě. Čokolády můžete samozřejmě přidat klidně víc nebo naopak míň, záleží jen na vás.
Jak vypadá původní verze blondies?
Klasické blondies je samozřejmě s bílou moukou, bílým cukrem, máslem a (na rozdíl od brownies bez kakaa a) s bílou čokoládou. Tohle je taková moje zdravější verze. Mouka je nahrazená oříškovými moukami (což jsou v podstatě jen pomleté oříšky na prášek), cukr čekankovým sirupem, máslo jsem zaměnila za tahini a bílou čokoládu za tmavou s vysokým obsahem kakaa.
Ingredience:
- 250 g mandlové mouky
- 65 g kokosové mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 50 g čekankového sirupu
- 100 g vysokoprocentní čokolády (použijte pecičky, případně nakrájejte tabulku čokolády na kousky)
- 2 vejce
- 160 g tahini
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 170 stupňů.
- Ve větší míse promícháme mandlovou mouku, kokosovou mouku, kypřící prášek, čekankový sirup, vejce, tahini a vanilkový extrakt. Vznikne nám husté těsto, skoro jako například na perníčky.
- Do těsta zapracujeme kousky vysokoprocentní čokolády.
- Menší plech vymažeme libovolným tukem nebo vyložíme pečícím papírem. Rozprostřeme do něj těsto (buchta vyběhne jen trochu, tak by neměla být příliš rozprostřená (tenká) :)).
- Pečeme cca 15-20 min.
- Necháme vychladnout a můžeme krájet a servírovat!
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda