Můj recept na kuřecí kousky se žampiony je lehce na čínský způsob. Omáčka je podobná té na Kung Pao nebo na kuřecí kousky s kešu. Mimochodem, doporučuji vyzkoušet všechny tyto recepty, jsou totiž opravdu výborné a nebudete litovat. U nás doma jsou dost oblíbené a já je poslední dobou vařím alespoň 1x týdně.
Příprava jídla je snadná a rychlá…
Doba přípravy kuřecích kousků se žampiony je kolem 30 min + 20 min na marinování kuřete. Nejvíc času vám zabere krájení kuřete a žampionů, jinak je to dost rychlovka.
Tak snad vám bude chutnat 🙂
Ingredience (pro 4 osoby):
- 450 g kuřecího masa, nakrájené na kostičky nebo na nudle
- 250 g žampionů
- 2 jarní cibulky
- 3 lžíce sezamových semínek
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1/2 lžičky zázvoru (koření)
- 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
- sezamový olej
- jasmínová rýže k servírování
Na omáčku:
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 5 lžic sójové omáčky
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžíce sezamového oleje
Na marinádu:
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vajíčko
Postup:
- Ve větší misce lehce vidličkou vyšleháme vajíčko. Přidáme 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci kukuřičného škrobu a kuřecí maso. Všechny ingredience promícháme a necháme maso marinovat alespoň 20 min.
- Připravíme omáčku. Stačí všechny ingredience (třtinový cukr, ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, 1/2 hrnku vody a sezamový olej) promíchat v misce.
- Nakrájíme žampiony a jarní cibulku (oddělíme bílou a zelenou část).
- Na troše sezamového oleje opečeme žampiony a bílou část jarní cibulky. Na poslední půl minutu přidáme 2 prolisované stroužky česneku. Až bude vše hotové, přendáme směs do misky.
- Na stejnou pánev opět přidáme trochu sezamového oleje a opečeme na ní kuřecí kousky.
- Ke kuřeti přidáme na pánev žampiony s jarní cibulkou, zelené části jarní cibulky, sezamová semínka a 1/2 lžičky zázvoru. Vše zalijeme omáčkou, zasypeme 1-2 lžícemi kukuřičného škrobu (doporučuji dát nejdříve jen 1 a poté podle konzistence případně přisypat i druhou – omáčka by měla být spíše hustší) a za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí.
- Jídlo servírujeme s jasmínovou rýží.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda