Povidlový frgál s tvarohem podle Pandovy babičky

Nedávno jsme byli na návštěvě u babičky na Valašsku a babička nám jako vždy něco upekla. Když se nás zeptala, co bychom rádi, bez váhání jsme poprosili o tenhle úžasný koláč. Je totiž můj nejoblíbenější, Panda ho měl poprvé a podle toho, jak si mlaskal, určitě ne naposled. Při pečení jsem babičce pomáhala a Panda sepisoval postup, abychom se mohli o recept podělit 🙂


Ingredience (na 5 koláčů):

Těsto:
500 g polohrubé mouky
2 vajíčka (+1 na potření)
150 ml oleje
1 lžička rozpuštěného másla
250 ml mléka (těsto by mělo být trochu hustší)
3 lžíce cukru krystalu
1 lžička cukru (je jedno, jestli krystal nebo moučkový)
2/3 kostky kvasnic
2 špetky soli
1 lžička citronové kůry

Drobenka:
140 g hrubé mouky
100 g změklého másla
100 g krupicového cukru

Náplň:
4 kostky měkkého tvarohu (večer zabalte do čisté utěrky a nechte tak do rána – vysaje to vodu a s tvarohem se vám pak bude lépe pracovat)
1 vajíčko
5 lžic moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
0,5 lžičky citronové kůry
5 lžiček rozinek (přidáme do náplně později, aby bylo ve všech koláčích stejně) (správně mají být namočené na pár hodin v rumu, ale s babičkou občas zapomeneme a zase tolik to nevadí :))

7,5 velkých lžící povidel (1,5 lžíce na koláč)

Začneme přípravou těsta. Trochu si ohřejeme mléko tak, aby nebylo ani teplé, ani studené. Nebo jak říká moje babička – „Abyste tam zakvrdlalali prstem a nepálilo vás to.“ Do mléka dáme lžičku cukru, nadrobíme do něj kvasnice a přikryjeme utěrkou na 5-10 minut. Mezitím si v míse smícháme zbylé ingredience na těsto. Po uplynutí 5-10 minut přidáme kvasnice a vše velmi dobře promícháme. Nakonec těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout v teple – těsto má nabýt dvojnásobné velikosti.
Zatímco nám kyne těsto, připravíme si drobenku a náplň. Na drobenku lžící promícháme v misce všechny ingredience tak, aby se vytvořily drobné „žmolky“, čili drobenka. Náplň je velmi jednoduchá – stačí dobře promíchat všechny ingredience – tvaroh, vajíčko, citronovou kůru a cukry. Rozinky přidáme později.
Nakynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý díl trochu rozválíme (babička rozmačkává rukou), dáme 1/5 připravené náplně a 1 lžičku rozinek do každého koláče. Náplň s rozinkami zabalíme do těsta (tak, že těsto uzavřeme do koule, postup je stejný jako např. u ovocných knedlíků, když balíte ovoce :)). Dáme si na plech pečící papír a koule vložíme na něj. Necháme mezi nimi dostatečné mezery, protože těsto budeme prsty rozmačkávat tak, aby nám z koule vznikly kulaté placky asi 1 cm vysoké. V hrnečku si rozšleháme vajíčko vidličkou a potřeme okraje každého koláče (cca 1 cm jako u pizzy). Doprostřed dáme 1,5 lžíce povidel a potřeme jimi celý koláč kromě natřených okrajů. Posypeme 1/5 drobenky a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 25 minut. A máme hotovo!

Typ: Vezměte kostku másla a potřete jí okraj koláče, bude se pak krásně lesknout!

P.S. Frgál znamená na Valašsku koláč 🙂

Dobrou chuť!

Majda & Panda

IMG_1784
Placky, uvnitř je tvaroh a okraje jsou potřené vajíčkem.
IMG_1786
Těsto plněné tvarohem a namazané povidly.
IMG_1788
Těsto plněné tvarohem namazané povidly a posypané drobenkou

IMG_1828blogIMG_1835

Comments

comments

One Reply to “Povidlový frgál s tvarohem podle Pandovy babičky”

  1. Tento koláč znám a peču často. Dokonce jsem kvůli němu začala dělat domácí povidla. Je to mňamka 😊.

Napsat komentář