Celozrnné mazancové muffiny

Celozrnný mazanec

Původně jsem chtěla přijít s receptem na klasický celozrnný mazanec, ale bohužel se mi nepodařilo konzistenci těsta vychytat tak, aby se dalo zpracovat do tradičního mazancového tvaru a zároveň dobře chutnalo. Zkoušela jsem to několikrát, dokonce i podle cizích receptů na internetu, ale žádný mi nefungoval.

Vychytat konzistenci těsta nebylo snadné…

Těsto bylo vždy příliš řídké, a když jsem přidala více mouky, aby se s těstem dalo pracovat, tak se mazanec po upečení drolil. Nejspíše by byl tento problém vyřešen, kdybych celozrnnou mouku namíchala s klasickou bílou, ale to jsem nechtěla.

Forma na muffiny vyřešila řídké těsto…

Napadlo mě tedy dát těsto do formy na muffiny, díky čemuž jej není třeba ručně vypracovávat (což by stejně ani nešlo, je příliš řídké a lepivé). Mazancové muffiny jsou krásně vláčné a chutnají jako klasický mazanec. Při pečení jsme měli v bytě příjemnou vůni čerstvého pečiva jako v pekárně.

Tvaru tradičního mazance se může více přiblížit pomocí dortové formy…

Pokud se však chcete tvarem více přiblížit tradičnímu mazanci, můžete zkusit těsto nalít do formy na dort. Nezkoušela jsem to, ale myslím si, že by to mohlo dobře fungovat.

Bez másla s marmeládou to není ono…

Jediná věc, která mě na těchto celozrnných mazancových muffinech mrzí, je to, že si na ně nejde tak snadno namazat máslo s marmeládou. Marmeládu jsem naštěstí vyřešila tak, že jsem ji dala přímo do muffinů (což dělat nemusíte). A máslo si mažu na každé sousto zvlášť. Není to tak pohodlné jako jednoduše namazat celý kousek mazance, ale rozhodně se to dá.

Tak snad vám bude chutnat!

Celozrnný mazanec

Ingredience (na cca 12 muffinů):

  • 260 g špaldové celozrnné mouky
  • 2 malá vejce + 1 vajíčko na potření
  • 75 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 185 ml mléka
  • 50 g třtinového cukru + 10 g třtinového cukru na vzejití kvásku
  • 40 g droždí
  • 60 g rozinek
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1,5 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • plátky mandlí na posypání
  • 12 lžiček oblíbené marmelády (já jsem použila malinovou)

Postup:

  1. Ohřejeme 185 ml mléka (nesmí však být horké), vmícháme do něj 10 g třtinového cukru a rozdrobíme 40 g droždí. Zakryjeme utěrkou a necháme na temném a teplém místě cca 10-15 min vzejít kvásek.
  2. Rozinky dáme do misky a zalijeme vodou. Necháme je ve vodě alespoň 10 minut.
  3. Ve velké míse smícháme 260 g mouky, 2 menší vajíčka, 75 g rozpuštěného vychladlého másla, 50 g třtinového cukru, vzejitý kvásek, slité rozinky, semínka z 1 vanilkového lusku a 1,5 lžičky nastrouhané citronové kůry. Ingredience nemíchejte rukama, těsto bude velmi lepivé. Použijte lžíci nebo jiné kuchyňské náčiní.
    Těsto necháme 1-2 hodiny kynout (dokud nezdvojnásobí objem).
  4. Formu na muffiny buď vymažeme tukem nebo do ní dáme muffinové košíčky. Do každého košíčku dáme cca 1 lžíci těsta (bude velmi lepivé, proto opět využijte lžíci a nikoliv ruce), poté 1 lžičku marmelády a opět 1 lžíci těsta.
    Pokud chcete, aby muffiny měly “čepičky”, musíte je naplnit téměř celé.
  5. Vajíčko rozšleháme vidličkou a potřeme jím muffiny. Každý muffin posypeme plátky mandlí a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 20 min.
  6. Necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Tak krásné Velikonoce!

Majda & Panda

Celozrnný mazanec

Comments

comments

Napsat komentář