Boloňská omáčka s gnocchi

Boloňská omáčka s gnocchi

Boloňskou omáčku s gnocchi jsem dělala za poslední měsíc už několikrát a opravdu jsem si tento recept zamilovala. Je jednoduchý a výborný! Jídlo zvládnete vykouzlit během 40 minut, přičemž polovinu času ho jenom hlídáte. Já si vždy mezitím uklidím kuchyň.

Při vaření nejsem vždy poctivá…

Musím se ale přiznat, že ne vždy vařím tohle jídlo poctivě. Omáčka se má vařit, dokud se nevypaří veškerá nadbytečná tekutina. Já jsem ale občas netrpělivá a část tekutiny v omáčce nechávám. Je sice potom taková vodnatější, ale i tak je chuťově moc dobrá.

Boloňská omáčka s gnocchi může být jídlem z jedné pánve…

Jídlo je v podstatě z jedné pánve (plus hrnec na vaření gnocchů) a pokud máte dostatečně velkou pánev, kterou já bohužel nemám, může být úplně z jedné pánve. Stačí společně s vínem do omáčky přilít i trochu vývaru, vložit gnocchi a uvařit je přímo v omáčce. Pokud takto budete postupovat, doporučuji použít čerstvé gnocchi.

Boloňská omáčka s gnocchi

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 600 g gnocchi
  • 2 konzervy rajčat (2x 400 g)
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 menší až středně velké mrkve, nastrouhané
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička oregana
  • 2 balení mozzarelly (2x 125 g)
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 180 ml červeného vína
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka na servírování
  • strouhaný parmazán na servírování (lze vynechat)
  • olivový olej

Postup:

  1. Na troše olivového oleje si ve velké pánvi, kterou je možné vložit do trouby, osmahneme nastrouhané mrkve a na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Osolíme a opepříme.
  2. Na pánev přidáme mleté maso, rajský protlak, oregano a prolisovaný stroužek česneku. Mícháme, dokud nebude maso udělané (nesmí být růžové, cca 10 min).
  3. Ke směsi vmícháme 2 konzervy rajčat, 180 ml červeného vína a 2 bobkové listy. Vaříme, dokud se tekutina neodpaří.
  4. Uvaříme gnocchi dle návodu na obalu.
  5. Ze směsi vyndáme bobkové listy a vmícháme uvařené gnocchi.
  6. Na pánev rovnoměrně rozprostřeme natrhanou mozzarellu a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 10 min (dokud se sýr nerozteče).
  7. Boloňskou omáčku s gnocchi servírujeme s čerstvou bazalkou, případně i strouhaným parmazánem.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Boloňská omáčka s gnocchi

Comments

comments

Napsat komentář