Recept na celozrnné jahodové galetky je momentálně jedním z mých nejoblíbenějších. Příprava není nijak složitá a miluji to, že se díky jahodám jedná o sladký dezert s minimem sladidel. Celkově z těchto galetek chuťově nepoznáte, že jde vlastně o zdravý zákusek.
Upečeno máte raz dva…
Celozrnné jahodové galetky vám zaberou asi 1,5 hodiny. Nejnáročnější částí přípravy je (pro mě) překládání okrajů tak, aby držely, a aby vypadaly alespoň trochu hezky 🙂
Recept i fotky jsem vylepšila…
Jinak se musím přiznat, že tento recept mám v konceptech už přes rok. Loni jsem nebyla spokojená s fotkami, ale než jsem stihla udělat nové, sezona jahod skončila. No nevadí, alespoň jsem pro vás recept ještě i o malinko zdokonalila. Tak snad z něj budete nadšení stejně jako já.
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g změklého másla
- 1 vajíčko + 1 vajíčko na potření
- 3 lžíce studené vody
- 3 lžíce medu (nebo jiného sladidla)
- semínka z 1 vanilkového lusku
Na náplň:
- 400 g nakrájených jahod
- 2-3 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1-2 lžíce medu
Postup:
- Do mísy dáme celozrnnou špaldovou mouku, změklé máslo, 1 vajíčko, studenou vodu, med a semínka z 1 vanilkového lusku. Uhněteme těsto.
- Vypracované těsto zabalíme do sáčku a dáme na 30 minut odležet do lednice.
- Mezitím si očistíme a nakrájíme jahody a promícháme je s citronovou šťávou, medem a kukuřičným škrobem.
- Těsto vytáhneme z lednice a rozdělíme jej na 3 díly.
- Každý díl vyválíme na pomoučněném válu do tvaru kruhu. Tloušťka těsta by měla být cca 2 mm.
- Vyválené těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem (později s náplní by se vám galetky hůře přemisťovaly).
- Doprostřed každého kruhu rovnoměrně rozprostřeme jahody. Přibližně 2 cm okrajů necháme prázdné. Okraje zohneme a vytvarujeme prsty tak, aby držely přehnuté.
- Přeložené okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 20-25 minut.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda