Celozrnná jahodová galetka

Celozrnná jahodová galetka

Recept na celozrnné jahodové galetky je momentálně jedním z mých nejoblíbenějších. Příprava není nijak složitá a miluji to, že se díky jahodám jedná o sladký dezert s minimem sladidel. Celkově z těchto galetek chuťově nepoznáte, že jde vlastně o zdravý zákusek.

Upečeno máte raz dva…

Celozrnné jahodové galetky vám zaberou asi 1,5 hodiny. Nejnáročnější částí přípravy je (pro mě) překládání okrajů tak, aby držely, a aby vypadaly alespoň trochu hezky 🙂

Recept i fotky jsem vylepšila…

Jinak se musím přiznat, že tento recept mám v konceptech už přes rok. Loni jsem nebyla spokojená s fotkami, ale než jsem stihla udělat nové, sezona jahod skončila. No nevadí, alespoň jsem pro vás recept ještě i o malinko zdokonalila. Tak snad z něj budete nadšení stejně jako já.

Celozrnná jahodová galetka

Ingredience:
Na těsto:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 vajíčko + 1 vajíčko na potření
  • 3 lžíce studené vody
  • 3 lžíce medu (nebo jiného sladidla)
  • semínka z 1 vanilkového lusku

Na náplň:

  • 400 g nakrájených jahod
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1-2 lžíce medu

Postup:

  1. Do mísy dáme celozrnnou špaldovou mouku, změklé máslo, 1 vajíčko, studenou vodu, med a semínka z 1 vanilkového lusku. Uhněteme těsto.
  2. Vypracované těsto zabalíme do sáčku a dáme na 30 minut odležet do lednice.
  3. Mezitím si očistíme a nakrájíme jahody a promícháme je s citronovou šťávou, medem a kukuřičným škrobem.
  4. Těsto vytáhneme z lednice a rozdělíme jej na 3 díly.
  5. Každý díl vyválíme na pomoučněném válu do tvaru kruhu. Tloušťka těsta by měla být cca 2 mm.
  6. Vyválené těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem (později s náplní by se vám galetky hůře přemisťovaly).
  7. Doprostřed každého kruhu rovnoměrně rozprostřeme jahody. Přibližně 2 cm okrajů necháme prázdné. Okraje zohneme a vytvarujeme prsty tak, aby držely přehnuté.
  8. Přeložené okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem.
  9. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 20-25 minut.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Celozrnná jahodová galetka

Comments

comments

Napsat komentář