Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky může být rychlý a zdravý oběd či večeře. Je hustá, proto věřte, že vás i zasytí. A pokud ne, přikusujte si k ní kousek celozrnného chleba. Sice už se nám otepluje, ale pandovi teplá polévka ještě stále přijde vhod. Tak snad bude chutnat i vám! 🙂
Nemáte-li zrovna po ruce vývar, jde to i bez něj, jen pak musíte přidat víc soli a pepře 🙂

Věděli jste, že červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B-6? Také obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě. Navíc ji oproti jiným luštěninám není třeba namáčet a díky tomu, že nemá slupku, je uvařená už za 10-15 minut. A jako bonus – je nejlépe stravitelnou luštěninou, a tak ji můžete dát i dětem.

Ingredience (pro 2 osoby):
3 lžíce olivového oleje
3/4 hrnku červené čočky
1 střední cibule nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku
1,5 lžičky kari
1 hrnek zeleninového vývaru
0,5 hrnku vody
0,5 hrnku kokosového mléka
pepř dle chuti
sůl dle chuti

2 lžíce citronové šťávy na pokapání
menší hrst čerstvé petržele na ozdobení

(Tip: můžete přidat i trochu chilli, panda ale nemá rád ostré, a tak ji nikam nepřidává:))

V hluboké pánvi si rozpálíme olivový olej, vhodíme nakrájenou cibuli a smažíme na mírném plameni cca 8 minut. Po osmi minutách přidáme prolisovaný česnek a smažíme další minutu. Následně do pánve nalijeme vývar s vodou, přidáme čočku, kari, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a vaříme asi 15 minut, nebo dokud se čočka neuvaří (změkne). Během vaření si čočku hlídáme a v případě potřeby dolijeme vodu (kdyby se čočka začala připalovat). Nenechte všechnu vodu odpařit, jinak vám směs později nepůjde rozmixovat do krému (hustota je ale na vás :))
Vezmeme si ruční mixér a celou směs dobře rozmixujeme (úplně na jemno, aby nám vznikl jemný krém). Přidáme kokosové mléko a vaříme dalších 5 minut. Přijde-li vám polévka hustá, můžete přidat trochu vody. Přijde-li vám naopak řídká, pokračujte ve vaření, dokud se voda trochu neodpaří 🙂
Naposledy dobře promíchejte a můžete dávat na talíř. Pokapejte citronovou šťávou, ozdobte čerstvou petrželkou a můžete servírovat.

Tak dobrou chuť!

Majda & panda

Comments

comments

Napsat komentář