Nepečený valentýnský dezert

Zdravý nepečený čokoládový dezert s jahodami a krémem z mascarpone. Čokoládový mug cake. Valentýnský dezert.

Valentýn se nám už zase blíží, a tak mám pro vás tip na skvělý nepečený dezert nebo snídani. Jelikož letos připadá 14. února na pátek, říkala jsem si, že asi nikdo nebude mít čas ani náladu něco dlouze péct. A tak mám pro vás recept na dezert do skleničky, který zvládnete za 25 minut. Můžete si jej buď připravit předem (třeba večer, pokud budete chtít svou drahou polovičku překvapit super snídaní), nebo jej servírovat rovnou. Spodní vrstvu tvoří čokoládový mug cake, prostřední jahody a horní vrstvu krém z mascarpone. Podle mě je to nesmrtelná kombinace, která se nikdy neomrzí.

Pokud budete na Valentýna sami, udělejte si hezký pohodový večer. Třeba při svíčkách s Netflixem a touhle dobrotou 🙂

Já s přítelem Valentýna oslavíme doma, nejspíš příjemnou večeří při svíčkách. Pokud máte podobné plány, doporučuji uvařit si lososa se salátem z černé čočky beluga (odkaz na recept zde). Je to do hodiny hotové a zdravé jídlo. Místo černé čočky můžete použít mungo fazole. V salátu to chutná skoro stejně 🙂

Losos s mungo čočkou, červenou a paprikou. Valentýnská večeře. Zdravý nepečený dezert s jahodami a s krémem z mascarpone. Jahody se šampaňským.

Tip, pokud nestíháte: Vynechejte mug cake. Krém s jahodami je taky skvělý. A když jej ozdobíte kousky čokolády, nebude tomu nic chybět.

Tip, pokud máte víc času: Udělejte místo mug caku brownies. Čím víc čokolády, tím líp!

Tip, pokud máte zbytek buchty: Použijte ji místo mug caku. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby byla čokoládová nebo alespoň kakaová. Dobrá bude i starší buchta. Jenom pak prohoďte vrstvy – krém dejte přímo na buchtu a jahody až nahoru. Nechte dostatečně dlouho odležet, aby buchta nasákla krémem.

Zdravý nepečený čokoládový dezert s jahodami a krémem z mascarpone. Čokoládový mug cake. Valentýnský dezert.

Ingredience (pro 2 osoby):
Na čokoládový mug cake:

  • 10 g kokosového oleje
  • 3 lžíce celozrnné špaldové mouky (30 g)
  • 1/2  rozmačkeného banánu (cca 65 g)
  • 1,5 lžičky kakaa (15 g)
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 80 ml mléka (vegani mouhou použít jakoukoliv rostlinnou alternativu)
  • 25 g na kousky nakrájené vysokoprocentní čokolády
  • sladidlo (pokud potřebujete, já jsem už nic nepřidávala)

Na krém:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g jogurtu (použila jsem s 3,5 % tuku)
  • javorový sirup (nebo jiné oblíbené sladidklo, množství dle chuti)
  • semínka z vanilkového lusku (lze vynechat)

Ovoce:

  • 160 g jahod

Postup:

  1. Začneme přípravou mug caku. Hrnek vymažeme kokosovým olejem.
  2. Ve vymazaném hrnku promícháme všechny ingredience na mug cake kromě čokolády (takže mouku, banán, kakao, kypřící prášek, mléko).
  3. Až budete mít těsto důkladně promíchané (aby v něm nebyly žádné hrudky), přidejte kousky čokolády.
  4. Dáme do mikrovlnky na 4 minuty na 600 W. Necháme chvíli vychladnout.
  5. Připravíme si krém. Do mísy dáme mascarpone, jogurt, semínka z vanilkového lusku a javorový sirup a promícháme metlou na šlehání (stačí ručně).
  6. Nakrájíme si jahody. Já jsem část nakrájela na plátky – ty jsem pak dala kolem okrajů skleničky. Vypadá to hezky. Zbytek jahod jsem nakrájela na kostičky.
  7. Vyklepeneme vychladlý mug cake a nakrájíme jej na menší kostičky.
  8. Vezmeme si sklenici a dospodu dáme nakrájený mug cake. Poté jahody a nakonec krém. Pokud chcete, můžete vrch skleniček ještě dozdobit dalšími jahodami a oříšky nebo čokoládou.
  9. Servírujeme buď hned, nebo můžeme nechat odležet v ledničce.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Losos s mungo čočkou, červenou a paprikou. Valentýnská večeře. Zdravý nepečený dezert s jahodami a s krémem z mascarpone. Jahody se šampaňským.

Comments

comments

Napsat komentář