Makové lívance

S pandou neustále zkoušíme nové recepty a nové kombinace. Recept na tyto lívance jsme si poprvé udělali teprve nedávno a od té doby si jiné neděláme. Nemáte-li po ruce mák, klidně ho vynechejte. Ale s mákem a citrónem jsou opravdu výborné, proto doporučuji vyzkoušet.

Tyhle pandovy lívance jsou krásně nadýchané a po pravdě, lepší jsme už dlouho nejedli. Doufáme, že si recept zamilujete stejně, jako my. Dejte nám vědět, jestli chutnali!

Věděli jste, že maková semena obsahují více vápníku, než mléko nebo sýry? Působí také pozitivně na svalovou a nervovou soustavu a pomáhá zlepšit naší paměť. Mák mimo jiné obsahuje vitamíny a minerální látky (draslík, hořčík, fosfor či železo) a má pozitivní účinky na kvalitu naší pleti, nehtů i vlasů. Díky vitamínu E napomáhá odolávat stresu a udržuje tak naše mládí.
Tak co, dáte si lívance s mákem nebo bez? 🙂

Ingredience (pro 2 osoby, na cca 8 lívanců):
110 g ovesné mouky
130 ml mléka
3 vajíčka
špetka soli
1 lžička kypřícího prášku
3-4 lžíce máku
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce třtinového cukru

kokosový olej na smažení

cokoliv na ozdobení – čerstvé ovoce, bílý jogurt, sirup, oříšky…

Nejdříve si oddělíme bílky od žloutků. Žloutky si dáme do větší mísy a přidáme k nim mouku, mléko, cukr, kypřící prášek, mák, sůl a citronovou šťávu. Vše velmi dobře promícháme a prozatím odložíme bokem.
Vezmeme si ruční šlehač a vyšleháme bílky do nadýchané pěny. Vyšlehané bílky opatrně vmícháme do zbytku těsta.
Rozpálíme si pánev, poté oheň zeslabíme a začneme nanášet těsto. Já dávám 2 lžíce na lívanec, ale je jen na vás, jak velké lívance chcete. Po dvou minutách lívanec otočíme a smažíme další 1-2 minuty (celou dobu smažíme na mírném plameni). Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.
S čím si lívance dáte je jen na vás. Panda k nim miluje čerstvé ovoce, datlový sirup nebo bílý jogurt.
A máte hotovo!

Tak krásné ráno!

Majda & panda

Comments

comments

2 Replies to “Makové lívance”

  1. Přeju hezký pátek a chci se zeptat, jestli můžu místo ovesné mouky použít hladkou celozrnnou nebo hladkou špaldovou?
    Díky Romana

    1. Krásné ráno,
      s těmito moukami nemám u makových lívanců zkušenosti, ale řekla bych, že to nebude problém 🙂
      Krásný víkend.
      Majda & panda

Napsat komentář