Jablečný koláč s vlašskými ořechy

Jablečný koláč s vlašskými ořechy

Jablečný koláč s vlašskými ořechy je jednoduchý na přípravu a jistě si ho zamilujete. Skvělé na něm je, že si jej můžete upéct úplně kdykoliv, protože jablka jsou v obchodech pořád 🙂 Jak už asi víte, s Pandou máme rádi zdravé recepty, proto ani tento koláč není výjimkou. Nejste-li fanoušky zdravého pečení, zaměňte celozrnnou mouku za normální hladkou a med za 30g moučkového cukru.

Když jsem recept vytvářela, přemýšlela jsem, čím bych mohla nahradit klasickou drobenku. Jelikož jsme doma zrovna měli kila vlašských ořechů ze zahrady, volba byla jasná. Jablka, skořice a vlašské ořechy jsou neporazitelná kombinace.

Na tomto jablečném koláči mám moc ráda to, že je v něm málo cukru a medu, a přesto chutná báječně sladce. Myslím, že si na něm pochutnají i odpůrci zdravého pečení. Až budete jíst můj jablečný koláč, tak vůbec nebudete mít pocit, že se nějak chuťově omezujete. Naopak!

Tak snad vám bude chutnat!

Ingredience (do formy o průměru 23 cm):
Těsto:

  • 200g celozrnné mouky, jemně mleté
  • 100g másla (změklého, ale ne úplně rozpuštěného, jinak se těsto bude při zpracování lepit)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce ledové vody
  • 3 velké lžíce medu
  • 1 lžíce skořice
  • špetka soli

Náplň:

  • 600g oloupaných a nastrouhaných jablek
  • 3 lžíce ořechovky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • necelá 1/2 hrnečku rozdrcených vlašských ořechů
  • 50g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Ve velké míse smícháme celozrnnou mouku, skořici, máslo, vejce, ledovou vodu, med a špetku soli a rukou vypracujeme těsto. Pracujeme rychle, jinak se máslo začne rozpouštět a těsto lepit. Je dobré mít vedle sebe připravenou mouku navíc, a když se vám těsto začne lepit na prsty, trochu si přisypte.
  2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 20 minut do ledničky.
  3. Mezitím si připravíme jablka. Nastrouhaná jablka v míse smícháme s třtinovým cukrem.
  4. Předehřejeme troubu na 160 stupňů.
  5. Vyložíme plech pečícím papírem. Po dvaceti minutách vyndáme těsto z ledničky, dáme ho doprostřed vyložené pečící formy a prsty těsto rovnoměrně rozprostřeme po celé formě. Musí zakrývat i okraje.
  6. Rovnoměrně naskládáme na těsto nastrouhaná jablka. Zalijeme je třemi lžícemi ořechovky, rozpuštěným máslem a posypeme vlašskými ořechy.
  7. Dáme na 30 minut do trouby a máme hotovo!
  8. Počkáme, až koláč vychladne a můžeme servírovat.

Tip: Servírujeme se zakysanou smetanou.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář