U tohoto receptu jsem měla problém vymyslet jméno. S názvem “Plněná vajíčka” sice nejsem na 100 % spokojená, ale bohužel mě nic lepšího nenapadlo. Pokud máte nějaký nápad vy, určitě mi dejte vědět a možná recept ještě přejmenuju 🙂
Vajíčka lze naplnit téměř čímkoliv…
Příprava jídla je opravdu snadná a fantazii se meze nekladou – vajíčka si můžete naplnit v podstatě čím chcete, například rajčaty nakrájenými na plátky, špenátem, paprikou či cibulkou. Myslím, že jídlo může být dobré i s kozím sýrem, ale ještě jsem to nestihla vyzkoušet. Do vajíčkového základu můžete dát buď čerstvé bylinky nebo klidně sušené (bazalka, oregano…). Já to mám ale nejraději s čerstvou petrželí.
Jídlo vám vyjde pro 2-4 osoby, příprava je rychlá a snadná…
Z uvedeného množství ingrediencí vám plněná vajíčka vyjdou buď pro 2 osoby k obědu či k večeři nebo pro 4 osoby k snídani. Příprava je snadná a zabere vám kolem 25 minut.
Snad vám bude chutnat stejně jako nám 🙂
Ingredience (pro 2 osoby):
- 6 vajíček
- 3 lžíce špaldové celozrnné mouky
- 4 lžíce mléka
- 80 g oblíbeného plátkového nebo strouhaného sýra (eidam, čedar, mozzarella…)
- 80 g krůtí šunky
- čerstvá hladkolistá petržel, nakrájená
- sůl
- pepř
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička libovolného tuku na opékání (olivový olej, ghí…)
Postup:
- Do menší misky rozklepneme 3 vajíčka. Vidličkou je lehce prošleháme a smícháme je s 1,5 lžící špaldové mouky, 2 lžícemi mléka, 0,5 lžičkou kypřícího prášku, solí, pepřem a menší hrstí hladkolisté petržele.
- Vajíčkovou směs vylijeme do středně velké nepřilnavé rozehřáté pánve s trochou tuku na opékání. Přikryjeme pokličkou nebo talířem a necháme vařit na mírném plameni cca 4 minuty (nebo dokud se vajíčka trochu neuvaří, neztuhnou).
- V menší misce si znovu připravíme vajíčkovou směs – vajíčka lehce prošleháme vidličkou a smícháme je s 1,5 lžící špaldové mouky, 2 lžícemi mléka, 0,5 lžičkou kypřícího prášku, solí, pepřem a menší hrstí hladkolisté petržele.
- Až budou vajíčka v pánvi trochu tuhá, vyskládáme na ně rovnoměrně šunku a sýr.
- Šunku a sýr zalijeme připravenou vajíčkovou směsí. Pánev opět přikryjeme a opékáme na velmi mírném plameni, dokud se vajíčka neuvaří (cca 10 min). Doporučuji spíše mírnější plamen s tím, že budete muset čekat delší dobu, jinak se vám spodek může začít připalovat.
- Servírujeme ihned, dokud se sýr krásně roztéká.
Tip: Servírujte s lehkým salátem (např. rukola s rajčetem zakápnuté olivovým olejem).
Tip 2: Místo petržele můžete použít jiné čerstvé bylinky, např. kopr, pažitku, koriandr…
Tip 3: S náplní si můžete pohrát a přidat cokoliv, co máte rádi. Já občas k šunce a sýru přidám i čerstvý špenát nebo jarní cibulku či kukuřici.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda