Tomatová polévka s fazolemi

Tomatová polévka s fazolemi

Tomatová polévka s fazolemi je jedna z nejjednodušších polévek, které znám. Příprava vám zabere kolem 30 minut a zašpiníte jen jeden hrnec. Polévka je sytá, a když ji budete podávat s pečivem, můžete ji servírovat jako hlavní chod.

Polévku servírujte s topinkou

K tomatové polévce s fazolemi mám ráda v toastovači opečený celozrnný chleba. Občas, když se nikam po jídle nechystám, si opečený chleba potřu česnekem jako topinku.

Klasický kmín můžete nahradit římským kmínem

V ingrediencích uvádím 1 lžičku celého kmínu. Někdy si ale polévku ráda ozvláštním římským kmínem (místo klasického kmínu), který kupuji v obchodech s arabskými potravinami a dávám ho do polévky lžičku. Jednou jsem koupila římský kmín v mexických potravinách a chutnal trochu jinak, než ten arabský. Pokud máte římský kmín z mexických potravin, doporučuji dát ho jen 1/2 lžičky.

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 1 plechovka rajčat
  • 1 plechovka červených fazolí (slitá a propláchnutá)
  • 1/3 hrnku vody (nebo vývaru)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 větší stroužky česneka
  • 1 lžička celého kmínu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej na smažení

Na servírování:

  • jarní cibulka
  • zakysaná smetana
  • nastrouhaný parmazán (pokud nemáte, nevadí)
  • pečivo

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci si rozpálíme olivový olej a na mírném plameni smažíme česnek a cibuli dosklovata.
  3. Do hrnce přidáme rajčata, vodu a 1/2 fazolí z plechovky. Ručním mixérem vše rozmixujeme.
  4. Polévku osolíme, opepříme a dochutíme kmínem. Promícháme a necháme 5 minut vařit.
  5. Do polévky přidáme zbytek fazolí z plechovky a vaříme dalších 5 minut.
  6. Polévku servírujeme se zakysanou smetanou, jarní cibulkou, parmazánem a pečivem.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Tomatová polévka s fazolemi

Comments

comments

Napsat komentář