Tomatová polévka s fazolemi je jedna z nejjednodušších polévek, které znám. Příprava vám zabere kolem 30 minut a zašpiníte jen jeden hrnec. Polévka je sytá, a když ji budete podávat s pečivem, můžete ji servírovat jako hlavní chod.
Polévku servírujte s topinkou
K tomatové polévce s fazolemi mám ráda v toastovači opečený celozrnný chleba. Občas, když se nikam po jídle nechystám, si opečený chleba potřu česnekem jako topinku.
Klasický kmín můžete nahradit římským kmínem
V ingrediencích uvádím 1 lžičku celého kmínu. Někdy si ale polévku ráda ozvláštním římským kmínem (místo klasického kmínu), který kupuji v obchodech s arabskými potravinami a dávám ho do polévky lžičku. Jednou jsem koupila římský kmín v mexických potravinách a chutnal trochu jinak, než ten arabský. Pokud máte římský kmín z mexických potravin, doporučuji dát ho jen 1/2 lžičky.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 1 plechovka rajčat
- 1 plechovka červených fazolí (slitá a propláchnutá)
- 1/3 hrnku vody (nebo vývaru)
- 1 středně velká cibule
- 2 větší stroužky česneka
- 1 lžička celého kmínu
- sůl
- pepř
- olivový olej na smažení
Na servírování:
- jarní cibulka
- zakysaná smetana
- nastrouhaný parmazán (pokud nemáte, nevadí)
- pečivo
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky.
- V hrnci si rozpálíme olivový olej a na mírném plameni smažíme česnek a cibuli dosklovata.
- Do hrnce přidáme rajčata, vodu a 1/2 fazolí z plechovky. Ručním mixérem vše rozmixujeme.
- Polévku osolíme, opepříme a dochutíme kmínem. Promícháme a necháme 5 minut vařit.
- Do polévky přidáme zbytek fazolí z plechovky a vaříme dalších 5 minut.
- Polévku servírujeme se zakysanou smetanou, jarní cibulkou, parmazánem a pečivem.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda