Shakshuka

Shakshuku již jistě velmi dobře znáte. Jedná se o zeleninové jídlo se zastřeným vejcem pocházející ze Středního východu a severní Afriky. Ačkoliv je v posledních letech dost oblíbená, s Pandou jsme se do ní pustili až teď, protože jsme dlouho jedli jen sladké snídaně. Poslední dobou si však rádi dáme i slané a navíc, shakshuku nemusíte nutně jíst jen k snídani, skvělá je i k obědu nebo k večeři. Což my s Pandou rádi, tahle neutrální jídla!

Ingredience (Pro 2-3 osoby):
1 plechovka nakrájených rajčat
1 střední cibule
1 středně velká červená paprika
2 stroužky česneku
3/4 lžičky římského kmínu
1 lžička sladké papriky (koření)
sůl (dle chuti)
3-4 vajíčka
feta sýr/kozí sýr/balkánský sýr (množství dle chuti) (pokud zrovna nemáte po ruce, není nutné sýr dávat)

olivový olej na smažení

petržel/koriandr na posypání

Tip: Máte-li rádi ostré, přidejte i trochu chilli.

Cibuli a papriku si nakrájíme na kostičky a smažíme na rozpáleném olivovém oleji do změknutí. Chvíli před tím, než budete mít pocit, že jsou cibule s paprikou měkké, přidejte i prolisovaný česnek s kořením (římský kmín, sladká paprika, sůl) a ještě chvíli smažte.
Na pánev přidejte plechovku rajčat se sýrem, promíchejte a nechte cca 2 minutky vařit. Poté pánev sundejte z plotny a nechte ji lehce vychladnout (stačí přibližně 3 minuty). Vyklepněte si vajíčko do misky, poté si vařečkou vytvořte v pánvi důlek a vhoďte do něj vajíčko. Takto postupujte se všemi vajíčky. Pánev z plotny sundávám z toho důvodu, aby se všechna vajíčka začala vařit ve stejnou dobu a tudíž byla uvařená co nejvíce rovnoměrně.
Když máte všechna vajíčka vyklepnutá, vraťte pánev na plotýnku, přikryjte talířem (nebo pokličkou) a vařte. Doba vaření záleží na vás – podle toho, jak máte rádi tuhý žloutek. Máte-li raději, když žloutek teče, přestaňte vařit ve chvíli, kdy vám zbělá bílek.
Před servírováním posypeme petrželí či koriandrem (nebo obojím) a sýrem a máte hotovo!

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Comments

comments

One Reply to “Shakshuka”

  1. Děkuji za informaci. Pohlídám si to. 🙂custom writing

Napsat komentář