Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou

Pokud chcete stejně jako my si dát přes svátky něco zdravějšího, vyzkoušejte třeba naše gnocchi. Brambory jsou nejen zdravé, ale i zasytí 🙂

Ingredience (pro 2 osoby):
Na gnocchi:
325 g brambor
1 vejce
50 g celozrnné mouky
pepř
sůl

Na omáčku:
400 g krájených rajčat z plechovky
1 střední cibule
1 větší stroužek česneku
hrst čerstvé bazalky
pepř
sůl
1 menší lžíce třtinového cukru
zakysaná smetana (dle chuti, nemusí být)
olivový olej na smažení

80 g nastrouhaného parmazánu na posypání

Začneme s přípravou těsta na gnocchi. Do hrnce s vodou dáme vařit brambory ve slupce. Po uvaření je necháme lehce zchladnout a oloupeme. Oloupané brambory nastrouháme do mísy velmi na jemno (aby vypadaly, jako kdybychom je prolisovali lisem na česnek), přidáme mouku, pepř, sůl a vajíčko a rukami hněteme, dokud nevytvoříme těsto. Je-li třeba, přidejte trochu mouky nebo vody.
Nyní si těsto na chviličku odložíme a připravíme si omáčku. Cibulku si nakrájíme na malé kostičky a osmažíme v hluboké pánvi. Poté přidáme prolisovaný česnek, rajčata, sůl, pepř, třtinový cukr, bazalku a cca 15 minut vaříme a následně ručním mixérem rozmixujeme.
Pokračujeme v přípravě gnocchi. Vezmeme si kousek těsta a prsty vyválíme jeden dlouhý, cca 1-2 cm široký váleček (viz obrázek). Ten nakrájíme na cca 1-2 cm dlouhé i široké válečky. Doprostřed každého válečku uděláme prstem lehce důlek. Nyní si vezmeme větší hrnec plný vody, kterou přivedeme k varu a vložíme připravené válečky. Mezitím, co se nám válečky vaří, si rozpalte pánev s trochou olivového oleje. Gnocchi vaříme, dokud nám nevyplavou na povrch, což je po cca 1,5 minutě. Rozhodně ne déle, dejte si pozor, ať je nepřevaříte. Hned, jak nám gnocchi vyplavou, je vylovíme a dáme na rozpálenou pánev. Tam je chvíli smažíme dozlatova. Poté dáme na talíř, zalijeme připravenou rajčatovou omáčkou (do které můžete dle chuti přimíchat zakysanou smetanu), posypeme parmazánem a máme hotovo!

Tak dobrou chuť!

Majda & panda

Váleček.
Váleček.
Nakrájíme na cca 1-2 cm široké válečky.
Nakrájíme na cca 1-2 cm široké válečky.
Uprostřed uděláme malý důlek.
Uprostřed uděláme malý důlek.

img_8761

Comments

comments

Napsat komentář