Špaldová štola (bez přidaného cukru)

Panda vám po dlouhé době přináší recept na tuhle jednoduchou štolu. Je hrníčková, takže nepotřebujete váhu, a navíc s foto postupem! Takže ji hravě zvládne opravdu každý 🙂 Pokud se stejně, jako já s Pandou bojíte pletení bábovky, je štola pro vás přímo ideální.

Snad vám bude chutnat stejně, jako nám! 🙂

Ingredience:
3,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
1/2 kostky másla (pokojové teploty)
2 vajíčka
1 pytlík kypřícího prášku
kůra z 1 citronu
2 hrsti nasekaných mandlí
2 hrstí nasekaných lískových ořechů
2 hrsti rozinek (předem namočených v rumu)
2 hrsti kandovaného ovoce
1 vanička polotučného měkkého tvarohu
4 zralé vidličkou rozmačkané banány
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli

vajíčko na potření

Veškeré ingredience v míse promícháme tak, aby nám vzniklo nelepící těsto. Bochánek těsta vyklopíme na lehce pomoučněný vál.

Těsto vyválíme na cca 1 cm silnou placku do tvaru obdélníku.

Těsto přehneme z obou stran do poloviny.

Poté přehneme i kratší strany.

Nakonec už jen těsto zavineme – přehneme ho ještě jednou kousek za polovinu tak, abychom získali klasický tvar štoly. Štolu pořádně “uplácáme”, aby se nám zpevnila a při pečení nepraskla.

Potřeme vajíčkem, dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 45 minut.

Tak šťastné a veselé!

Majda & Panda

Comments

comments