Ricottovo citronové lívance

Tyhle lívance jsou tak skvělé, vláčné a přitom taky zdravé. Jsou bez mouky a vsadím se, že si je také zamilujete. Zvlášť teď v zimě! Protože nevím, jak vy, ale já v létě nemám na těžké snídaně moc chuť. Lívance, vafle a podobné dobroty jsem si udělala za celé léto jen párkrát. Ale hned jak se trochu ochladí, můžu se jich ujíst! Vždycky, když jdu spát, tak mám radost, že už můžu v podstatě za chvíli snídat. Máte to taky tak? 🙂

Ingredience (pro 2 osoby):
(Na těsto):
4 lžíce rozmixovaných ovesných vloček
4 lžíce kokosové mouky (jak ji vyrobit doma se dozvíte zde)
2 lžíce mletého máku
1 lžíce třtinového cukru či jiného sladidla
2 větší vajíčka pokojové teploty
1 lžička kypřícího prášku
5 lžic ricotty
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1,5 lžíce citronové šťávy
0,5 hrnku mandlového mléka (nebo jiného oblíbeného mléka)

kokosový olej na smažení

Na ozdobení:
2 menší lžíce ricotty
javorový sirup

Ačkoliv se to možná nezdá, postup je jednoduchý. Začneme vajíčky. Vezměte si jednu velkou a jednu menší mísu. Vajíčka si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší mísy a bílky do menší. Ke žloutkům do velké mísy přidejte zbývající ingredience na těsto – ovesnou mouku, kokosovou mouku, mák, třtinový cukr, kypřící prášek, ricottu, citronovou kůru, citronovou šťávu a mandlové mléko. Důkladně ingredience promíchejte, aby vám vzniklo těsto. Těsto na chvíli odložte. Vrhneme se na bílky. Ručním šlehačem je vyšlehejte do pevného sněhu a následně opatrně vmíchejte ke zbytku těsta.
Rozpálíme si pánev s kokosovým olejem, stáhneme plamen a nanášíme těsto. Já dávám 1,5 lžíce na lívanec, ale velikost lívanců je jen na vás. Smažíme z každé strany cca 1,5 minuty.
Usmažené lívance ozdobíme trochou ricotty, zakápneme javorovým sirupem a můžeme podávat!

Tak krásné ráno!

Majda & Panda

Podobné lívancové recepty:

Dýňové lívance

Makové lívance

Lívance na slano

Comments

comments

Napsat komentář