Fazolové muffiny

Fazolové muffiny

Fazolové muffiny s čokoládou jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Jsou strašně jednoduché na přípravu – stačí totiž jen “naházet” ingredience do mixéru, dát to do trouby a je hotovo. Navíc v nich není žádná mouka ani přidaný cukr (když nepočítám ten v čokoládě), takže můžu mlsat bez výčitek.

Fazolovým muffinům jsem zpočátku moc nevěřila…

Musím se ale přiznat, že jsem když jsem fazolové muffiny chtěla vyzkoušet poprvé, musela jsem se dost odhodlávat. Plechovku fazolí jsem doma měla na tenhle recept připravenou přes 3 měsíce, ale nějak se mi do toho nechtělo. Byla jsem sice zvědavá, jak muffiny chutnají, ale zároveň jsem si říkala, že je to nejspíš další z těch momentálně populárních receptů, které ve skutečnosti nejsou nic moc.

Poprvé jsem je vyzkoušela na kurzu vaření…

Takhle jsem tedy kolem fazolových muffinů tři měsíce kroužila, až jsem neplánovaně šla na školní kurz zdravého vaření pro studenty UK (o kterém se dočtete zde). No a asi to byl osud, ale jako dezert jsme pekli právě je! Staly se tam naprostým hitem, nikdo by neřekl, že jsou z fazolí a bez mouky. Takže když jsem přišla z kurzu domů, hned jsem se pustila do vlastní verze fazolových muffinů, kterou jsem během let průběžně vylepšovala a vychytávala. Snad vám budou chutnat minimálně stejně jako nám 🙂

Fazolové muffiny

Ingredience:

  • 1 plechovka fazolí (=400 g, 255 g po odkapání)
  • 3-4 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 3 velké zralé banány
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 100 g vysokoprocentní na kostičky nakrájené čokolády (použila jsem 70 %)
  • malá hrst lehce nadrcených pekanových ořechů (+ případně 1 celý pekanový ořech na ozdobení každého muffinu)
  • tuk na vymazání muffinových formiček

Postup:

  1. Pokud nemáte silikonové formičky nebo papírové košíčky (které vložíte do formy), vymažeme muffinové formy tukem (velmi důkladně, jinak se vám při vyklepávání budou rozpadat) a předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  2. Fazole slijeme, pečlivě propláchneme a dáme do stolního mixéru. Přidáme k nim 3-4 lžíce kakaa, 2 vejce, 3 velké zralé banány, 1,5 lžičky kypřícího prášku a 4 lžíce arašídového másla. Rozmixujeme do hladkého těsta. Pokud by vám směs nešla rozmixovat, nebo byla příliš hustá, vlijte do ní trochu vody (stačí cca 1-2 lžíce).
  3. Lžící vmíchejte nakrájenou čokoládu a pekanové ořechy.
  4. Muffinové formičky naplňte těstem do cca 3/4.
  5. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 20-25 minut. Nechte vychladnout a můžete servírovat!

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Fazolové muffiny

Comments

comments

Napsat komentář