Tvarohovo švestkový koláč

Tvarohovo švestkový koláč

Tvarohovo švestkový koláč je bez mléka a mouky. Klasickou mouku jsem nahradila oříškovou, konkrétně z kešu ořechů. Kešu mouka je přirozeně nasládlá, tudíž není potřeba korpus příliš doslazovat – stačí 3 lžíce medu. No a místo kravského mléka můžete použít téměř jakékoliv rostlinné. Nebo klidně i to kravské, záleží na vás – na chuti to moc nezmění.

Tvarohovo švestkový koláč je rychlý a jednoduchý…

Příprava koláče je snadná a zabere vám kolem 50 minut. Počítejte ale s tím, že je potřeba jej nechat vychladit alespoň 2 hodiny v lednici – to hlavně proto, aby vše hezky ztuhlo a koláč dobře držel pohromadě.

Místo švestek můžete použít ovoce dle sezóny…

Švestky je možné zaměnit za jiné ovoce podle sezóny. Tvarohovo švestkový koláč si dokážu představit i s třešněmi, meruňkami, jahodami, borůvkami, jablkem… prostě téměř s čímkoliv.

 

Tvarohovo švestkový koláč

 

P.S. Švestky jsou velmi zdravé. Zajímá-li vás jak, přečtěte si o tom v mém článku zde.

P.P.S. Vyzkoušejte také moje další švestkové recepty. Například Pandova snídaně se švestkami, Pandovy švestky s tvarohem nebo Alsaský koláč se švestkami podle Apetitu.

 

Ingredience (na pečící formu o průměru 26 cm):

Na korpus:

  • 1,5 hrnku rozemletých kešu oříšků
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka (kravské nebo libovolné rostlinné)

Na tvarohovou část:

  • 600 g jemného tvarohu (kupuji Olešnický tvaroh, který se v rukou rozpadá na drobky, nikoliv natírací)
  • 1,5 hrnku na kostičky nakrájených švestek
  • 3 menší vajíčka
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce skořice

Tvarohovo švestkový koláč

Postup:

  1. Předehřeme troubu na 150 stupňů a vyložíme dortovou formu o průměru 26 cm pečícím papírem.
  2. V míse promícháme všechny ingredience na korpus, tedy 1,5 hrnku rozemletých kešu oříšků (neboli kešu mouku), 1 lžičku skořice, 3 lžíce medu, 2 vejce a 150 ml mléka.
  3. Těsto přelijeme do vyložené dortové formy a pomocí lžíce jej rovnoměrně rozprostřeme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut.
  4. Ve větší míse smícháme nadrobený tvaroh, na kostky nakrájené švestky, vajíčka, med a skořici.
  5. Tvarohovou směs rovnoměrně rozprostřeme na upečený korpus (není třeba čekat, až vychladne). Vrátíme do trouby a pečeme 20 minut.
  6. Koláč necháme vychladnout a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
  7. Servírujeme.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Tvarohovo švestkový koláč

Tvarohovo švestkový koláč

Comments

comments

Napsat komentář