Tuňákové burgery

Tuňákové burgery máme s pandou moc rádi, protože jsou zdravé (zvlášť když si upečete vlastní bulky) a oproti hovězím jsou i velmi rychlé (a taky fakt dobré, samozřejmě!:)). Před tím, než se do tohoto receptu pustíte, vám doporučuji si celý recept pročíst – níže se dočtete tip na avokádový dip, který se k tuňákovým burgrům krásně hodí. V receptu a ani mezi ingrediencemi o něm ale nenajdete ani zmíňku, bulky jsou pokapané jen olivovým olejem, což je taky velmi chutné, ale chcete-li něco zvláštního a hlavně fakt dobrýho, doporučuji vyzkoušet tento dip.
Dále úplně dolů vám panda přiložil odkaz na recept na burger bulky, tak pokud máte fakt hodně času, můžete je zkusit 🙂 Mimo jiné dole najdete i obrázkový návod.
Tuňákové burgery jsou docela lehké, proto klidně zdvojnásobte množství ingrediencí a udělejte pro každého dva hambáče (pokud ingredience zachováte, vyjde vám 1 burger na osobu) nebo nějakou dobrou přílohu (co třeba místo hranolek pečené brambory nakrájené na tenké plátky, osolené, opepřené a zakápnuté olivovým olejem nebo salát?:)).

Ingredience (pro 4 osoby):
2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (2x160g)
4 menší vajíčka
4 lžíce ovesné mouky (nemáte-li, zahustěte vločkami)
pepř (dle chuti)
sůl (dle chuti)

1-2 rajčata (nakrájené na tenké plátky)
4 listy ledového salátu (může být i jiný, nebo klidně špenát :))

2 větší cibule

4 burger bulky
12 lžící panenského olivového oleje (3 lžíce na pokapání každé bulky)

olivový olej na smažení

Ve větší míse promícháme prvních pět ingrediencí – tuňáka, vajíčka, mouku, pepř a sůl. Směs si na chvíli odložíme a připravíme cibuli. Cibuli oloupeme a nakrájíme měsíčky (cca 2-3 mm široké, viz obrázek níže). V menším hrnci si rozpálíme olivový olej, vhodíme cibuli a necelé dvě minutky smažíme. Poté přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni asi 15 minut, občas zkontrolujeme a promícháme. Poté odstavíme z plotny a necháme přikryté, dokud nepřipravíme burger.
Rozpálíme si olivový olej na pánvi a začneme nanášet směs. (Je důležité, aby pánev byla opravdu rozpálená, směs pak bude okamžitě držet v požadovaném tvaru.) Vezmeme si příborovou lžíci a začneme nanášet směs na pánev – 3 lžíce na burger. Lžíce nanášíme doprostřed pánve na sebe, směs by se měla rozprostřít sama a bude tak mít požadovaný kulatý tvar. Smažíme cca 2 minuty, poté otočíme a smažíme další 2 minuty. Burger si odložíme na talíř a celý proces opakujeme s dalšími burgery.
Bulky si rozkrojíme vejpůl, pokapeme olivovým olejem (případně potřeme avokádovým dipem, viz tip níže), vyložíme ledovým salátem, na něj dáme burger, rajče, cibulku a uzavřeme vrchní polovinou burgeru.

Tip: Máte-li čas, připravte si k burgerům avokádový dip. Pro čtyři osoby budete potřebovat jedno zralé avokádo, 2 lžičky kari, trochu soli, 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce panenského olivového oleje. Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a namažeme na bulky místo olivového oleje.

Tak dobrou chuť!

Majda & panda

 

Směs. Zatím to nevypadá vábně, co? Chvíli vydržte :)
Směs tuňáka, vajíčka, mouky, pepře a soli. Zatím to nevypadá vábně, co? Chvíli vydržte 🙂
Nakrájená cibule.
Nakrájená cibule.
Po nanesení na rozpálenou pánev.
Po nanesení na rozpálenou pánev.
Po otočení.
Po otočení.
Rozpůlená bulka, ledový salát a na něm burger.
Rozpůlená bulka, ledový salát a na něm burger.
Přidáme rajče.
Přidáme rajče.
Na rajče dáme cibulku.
Na rajče dáme cibulku.
Uzavřeme burger a máme hotovo :)
Uzavřeme burger a máme hotovo 🙂
Mňam.
Mňam.

Chcete si upéct vlastní bulky? Recept vám panda přidal nedávno:

Pandovy celozrnné burger bulky

Máte rádi burgery? Vyzkoušejte také:

Super rychlý kuřecí burger na kokosu s medem

Giga sendvič

Tuňákovo cuketové placičky s bramborem a dipem

 

Comments

comments

Napsat komentář