Sýrové lívance s rybičkovou pomazánkou

Tuhle kombinaci jsem vyzkoušela poprvé teprve nedávno a od té doby se jí můžu ujíst! Jídlo je snadné, zdravé a skvělé. Ačkoliv je v názvu rybičková pomazánka, jedná se spíš o něco mezi pomazánkou a dipem. Ale nebojte, moje dipopomazánka je chuťově dost podobná klasické rybičkové pomazánce, na kterou jste zvyklí. A pokud by vám vadilo, že je v tomto receptu pomazánka o něco řidší, použijte místo zakysané smetany tvaroh. Je totiž o dost hustší.

Tak doufám, že vám bude chutnat!

Ingredience (pro 2 osoby):
Na lívance (na cca 10 lívanců):
110 g špaldové mouky
130 ml preferovaného mléka
3 vajíčka pokojové teploty
špetka soli
1 lžička kypřícího prášku
1/3 hrnku nastrouhaného balkánského sýra

olivový olej na smažení

Na rybičkovou pomazánku:
1 velká plechovka tuňáka ve vlastní šťávě (cca 150 g)
5 lžic zakysané smetany
2 lžíce citronové šťávy
1,5 lžičky plnotučné hořčice
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř dle chuti (já jsem třeba vůbec nedávala)
1/2 jarní cibulky (pokud nemáte, klidně použijte 1 menší normální cibuli)

Na salát:
libovolný salát (já jsem použila rukolu)
1 rajče
panenský olivový olej
jablečný ocet

Na sázená vejce:
2 vejce
sůl a pepř dle chuti

olivový olej na smažení

Začneme přípravou lívanců – vezmeme si 2 misky a rozklepneme do nich vajíčka – do jedné misky dáme bílky, do druhé žloutky. Ke žloutkům přidáme zbytek ingrediencí na lívance (špaldovou mouku, mléko, sůl, kypřící prášek, balkánský sýr) a mícháme, dokud nám nevznikne těsto. Poté se vrhneme na bílky, které si ručním šlehačem vyšleháme do pevné pěny. Pěnu opatrně v mícháme ke zbytku těsta. Rozpálíme si pánev s olivovým olejem, začneme nanášet těsto (já jsem dávala 2 lžíce na lívanec) a smažíme na mírném plameni cca 2 minutky z každé strany.
Mezitím, co se nám smaží lívance, si připravíme rybičkovou pomazánku. Vezmeme si menší misku a veškeré ingredience (tuňák, zakysaná smetana, citronová šťáva, plnotučná hořčice, olivový olej, sůl, pepř a nakrájená jarní cibulka) v ní promícháme (nezapomeneme slít šťávu z tuňáka). A je to! Nyní se můžeme vrhnout na salát, který je stejně jednoduchý, jako pomazánka – všechny suroviny dejte do misky a zamíchejte. Množství ingrediencí (salátu, jablečného octa a olivového oleje) záleží na vašem hladu a chuti.
Až se nám dosmaží všechny lívance, rozklepneme na pánev 2 vajíčka. Osolíme je, opepříme a smažíme na mírném plameni potřebnou dobu do dosažení vámi požadované konzistence.
A můžeme servírovat! Stačí rozdělit pomazánku do dvou mističek, dát každou doprostřed talíře a kolem vyskládat lívance, salát a sázená vejce.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář