Špenátová polévka + recept na kokosové mléko

Toto jídlo je rychlé, zdravé a zároveň vás zasytí. Panda doporučuje jako rychlou a lehkou večeři. Špenát, jak asi z Pepka námořníka všichni víme, je bohatý na železo. Mimoto obsahuje mnoho sodíku, draslíku vápníku, ale i obsah hořčíku je vysoký. Z vitamínů pak převažuje vitamín K, ale špenát obsahuje i vitamíny C, D a E. Špenátová šťáva vyživuje buňky, tkáně, nervy a svaly.
A proč kokosové mléko? Kokos je největším zdrojem manganu ze všech luštěnin, ořechů a celozrnných obilovin. Pomáhá tak tělu udržovat si správnou hladinu cukru v krvi. Je bohaté na fosfor a vápník, a tak buduje silné kosti. Kokosové mléko obsahuje až 50 % mědi, která společně s vitamínem C pomáhá udržovat kůži elastickou a pružnou. Stejně jako špenát, i kokosové mléko obsahuje spoustu železa. Každý šálek kokosového mléka může dodat tělu téměř čtvrtinu denní hodnoty železa. A pokud se snažíte zhubnout, má pro vás panda dobrou zprávu – kokosové mléko vám pomůže cítit se plnějšími a pomůže vám rychleji se vyprázdnit, protože obsahuje bohatství v podobě vlákniny.

Takže mě a pandovi přijde toto jídlo úplně ideální – rychlé a zdravé, co víc si přát?

A teď už jen poslední věc – kokosové mléko si samozřejmě můžete zakoupit téměř v jakémkoliv supermarketu, nebo si ho můžete velmi snadno vyrobit doma. Jak na to? Panda vám sem připsal malý návod, recept se tomu snad ani říkat nedá, protože je to opravdu snadné: příprava vám zabere asi 10 minut a jediné, co potřebujete, je mixér (klidně i tyčový, ale budete si muset trochu máknout) a jakýkoliv kus látky (panda použil starou utěrku). Takže – do mixéru nalijte 500 ml vody a přisypte 200 g sušeného strouhaného kokosu. Rozmixujte úplně dohladka, připravte si nádobu, do které budete mléko přelévat a vezměte si kus látky. Kokosové mléko lijte do nádoby přes látku, která vám zachytí kousky kokosu. Nakonec látku velmi důkladně vyždímejte a máte hotovo! Nebo máte-li mléko rádi sladší, přelijte ho zpátky do mixéru, přimíchejte 1 lžíci medu či jiného sladidla, pořádně promíchejte a je to!
No, a co se zbytky kokosu? Můžete je přimíchat do jakéhokoliv těsta. Do buchty, nebo panda je přimíchal ráno do lívanců. Jednou jsme je také přimíchali do cookies, recept je zde. Je to tedy recept na čokoládové cookies, ale můžete postupovat úplně stejně (jen dejte o trochu méně mouky a přidejte zbytky kokosu). Výsledek stojí za to!

Tak s chutí do toho!

Ingredience (pro 2 osoby):
400ml kokosového mléka
300ml zeleninového vývaru
400g listového nakrájeného listového špenátu
3/4 lžičky kari
3/4 lžičky skořice
sůl dle chuti

2 opečené celozrnné toasty (v toastovači či v troubě)

Tip: přidejte trochu chilli, panda nemá rád ostré, proto chilli nikdy nepřidává.

V hrnci smícháme kokosové mléko s vývarem, zapneme vařič a přivedeme k varu. Následně stáhneme plamen přidáme špenát, kari, skořici a sůl. Vaříme cca 15 minut na mírném plameni a máme hotovo!
Opečené toasty si k polévce buď můžeme přikusovat nebo je nakrájíme na kostičky a vhodíme do hotové polévky. Snadné, že?

Tak dobrou chuť!

Majda & panda

 

Comments

comments