Sladký dýňový chleba s čokoládou a mandlemi je nejen skvělý způsob, jak využít dýni, ale taky velká dobrota, na které si určitě pochutnáte. Příprava vám zabere asi 45 min (i s vařením dýně) a pečení další cca hodinu.
Servírujte se zakysanou smetanou a povidly…
Dýňový chleba moc ráda servíruji se zakysanou smetanou, a když mám doma povidla, přidám si je na chlebíček taky. Dobrý je ale i samotný nebo s arašídovým máslem. Tím podle mě nikdy nic nezkazíte, pokud ho máte rádi.
Klidně si dýňový chleba přislaďte nebo přidejte víc čokolády…
Chlebíček z dýně jsem osladila 120 g medu, ale pokud máte raději sladší, klidně dejte víc. Přidat můžete i čokolády. Prostě si recept upravte tak, aby vám dýňový chleba co nejvíc chutnal 🙂
Vyzkoušejte i další moje recepty z dýně…
Jinak dýňová sezóna je moje nejoblíbenější. Vždycky se na ni strašně těším a určitě vám doporučuji vyzkoušet i další moje dýňové recepty. Na blogu najdete třeba dýňové kari s cizrnou (veganské), dýňovo tomatovou polévku s cizrnovými krutony (veganská), krémovou dýňovou omáčku na těstoviny, dýňové vafle, dýňové lívance, ricottový salát s dýní, dýňové kapsičky podle Harryho Pottera, dýňové placky, dýňovou pomazánku, cizrnu a dýni na skořici nebo jednoduché špagety se špenátem a s dýní. Věřím, že si každý přijde na své a něco si vybere. Ale teď už se vrhněme na ten sladký dýňový chleba s čokoládou a mandlemi 🙂
Ingredience:
- 350 g dýně hokaido, očištěné a nakrájené na kostky
- 325 g celozrnné špaldové mouky
- 2 středně velká vejce
- 70 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 120 g medu
- 100 ml mléka
- 1 balení perníkového kypřícího prášku
- 80 g vysokoprocentní čokolády
- 70 g nasekaných mandlí
Postup:
- Nakrájenou dýni uvaříme.
- Uvařenou dýni dáme společně s mlékem a rozpuštěným máslem do stolního mixéru a rozmixujeme dohladka. Přidáme celozrnnou špaldovou mouku, vejce, kypřící perníkový prášek a med a necháme mixér všechny ingredience promíchat do hladké směsi (rozmixujeme).
Pozn. pokud nechcete, aby se vám čokoláda v těstě roztekla, nechte dýni před přípravou těsta vychladnout. Mně to nevadí a nečekám. - Nakonec do mixéru přidáme i nakrájenou vysokoprocentní čokoládu a lžící směs promícháme.
- Těsto přelijeme do pečícím papírem vyložené formy na chleba a pečeme 50 – 60 min v předehřáté troubě na 170 stupňů.
- Upečený chlebíček necháme vychladnout a můžeme servírovat.
Tip: Servírujte se zakysanou smetanou a povidly.
Tak dobrou chuť!
Majda & Panda
Vypadá to prostě skvěle,vyzkouším 😊