Salát s červenou čočkou a mrkví

Saláty jsem vždycky milovala, ale poslední dobou jsem si je oblíbila ještě víc. Jsou rychlé, zdravé, ale zároveň ukojí moje chuťové buňky. A existuje tolik různých variací! Myslím, že inspirace mi jen tak nedojde. Navíc tyhle saláty s pečenou zeleninou jsou skvělé i v zimě. Já osobně nesnáším, když jdu někam na salát a přinesou mi ho naprosto ledový. Nechápejte mě špatně, samozřejmě nechci, aby byl úplně teplý (pokud tam není pečená zelenina nebo něco podobného), ale taky nechci salát, který zrovna vytáhli z ledničky. Naštěstí se to moc často nestává. Vlastně teď narážím spíš na Delmart, jejichž jídelní koutek mi přijde docela jako propadák (až na snídaně, ty jdou). Saláty jsou úplně ledové, ani jsem neměla chuť ho dojíst. A burgery? No nevím, myslím, že u kdejakého venkovního stánku by vám udělali lepší. V Delmartu byl totiž dost podobný gumě. Žvýkat se to pořádně nedalo, a ty následné bolesti břicha… no, byl to asi stejný pocit, jako mít v žaludku kámen.

Ale co se dá dělat. Už vám nebudu kazit chutě, raději si běžte uvařit něco dobrého 🙂 Snad vám náš salát bude chutnat.

Mimochodem, na blogu jsou také další saláty, na kterých si pochutnáte i teď v zimě. Například “Salát s batáty a řepou” (odkaz zde) nebo “Teplý salát s červenou čočkou a cizrnou” (odkaz zde).

Ingredience (pro 2 osoby):
4 menší mrkve
5 lžic (zatím neuvařené) červené čočky
150 g oblíbeného salátu (já jsem použila ledový)
80 g kozího sýra
1 velká červená cibule
sůl dle chuti
pepř dle chuti
3 lžíce citronové šťávy
1 lžička kari
olivový olej

Mrkve si pečlivě omyjeme a rozkrojíme podélně vejpůl. Dáme je do misky, kde je osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a rukou promícháme. Takto připravenou mrkev si vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předem předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme 15 minut, poté mrkve otočíme a pečeme dalších 15 minut (celková doba pečení je tedy 30 minut).
Cibuli si oloupeme, nakrájíme na půlměsíce, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme na 15 minut do trouby. V půlce pečení (po 7,5 minutách) ji lžící lehce prohrábneme, aby byla křupavá ze všech stran.
Mezitím, co se nám peče mrkev a cibule, si dáme vařit červenou čočku podle návodu. Již během vaření čočku osolíme, opepříme a přidáme kari.
Omyjeme salát a dáme ho do mísy. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, pečlivě promícháme a rozdělíme na dva talíře. Na každý talíř dáme: 2 upečené mrkve (= 4 kousky, protože je máte přepůlené vejpůl:)), polovinu uvařené červené čočky, polovinu upečené cibule a 40 g nakrájeného kozího sýra.
A můžeme servírovat!

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Comments

comments