Tento rebarborový koláč je tak výborný, že u nás nepřežil ani několik hodin. Maminka ho upekla a téměř okamžitě se po něm zaprášilo. Tak jsem jí poprosila o recept, protože řeknu vám – stojí za upečení. A já si ho doma začnu péct taky.
Super na tomto koláči mimo jiné je, že pokud nemáte rebarboru, můžete ji nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, které máte zrovna po ruce. A je vážně snadný.
Tak s chutí do toho!
Ingredience:
Na těsto:
3/4 hrnku mléka (nebo prostě tolik, aby vám šlo těsto vylít :))
0,5 hrnku oleje
3/4 hrnku třtinového cukru
2 vejce
2 hrnky žitné mouky
100 g bílého jogurtu
150 g zakysané smetany
1 balíček prášku do pečiva
rebarbora, oloupaná, nakrájená na 1-2 cm velké kostky (či jiné ovoce, my jsme dali rebarboru s rybízem)
Na drobenku:
5 lžic žitné mouky
2 lžíce změklého másla
4 lžíce třtinového cukru
Veškeré ingredience na těsto smícháme a rovnoměrně vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Rebarborou (či jiným ovocem) posypeme celé těsto.
Nakonec si z másla, cukru a mouky vypracujeme drobenku a posypeme jí koláč. Pečeme cca 25 minut v předem předehřáté troubě na 180 stupňů.
Upečený koláč necháme vychladnout a můžeme si pochutnávat!
Krásný den!
Majda & panda
Povedl se, je to mňamka! 😋🥳
To mám radost 🙂