Pečené vlašské lívance

Proč zrovna pečené lívance? Když jsem byla na návštěvě u babičky a dědy a připravovala lívance pro celou rodinu, uvědomila jsem si, že to není vůbec žádná sranda. Strávíte u plotny docela dost času a otáčíte jeden lívanec za druhým… Navíc pokud nemáte nepřilnavou pánev, tak s tím docela bojujete a spotřebujete až zbytečně moc oleje na smažení. Přemýšlela jsem, jak to vymyslet, aby si výbornou snídani užila celá rodina a já nemusela strávit celé ráno u plotny. No a výsledek je tohle! Připravíte si těsto na lívance a místo smažení a otáčení na pánvi ho přelijete do formy na pečení o libovolném tvaru. Dáte péct a během 15 minut máte hotovo. Další výhoda je, že u toho nemusíte stát, ale můžete si během pečení třeba umýt nádobí nebo se po ránu osprchovat 🙂 Tady bych však chtěla upozornit na důležitou věc – doba pečení se může lišit dle toho, jak velkou formu použijete a kolik těsta do ní dáte. Já jsem použila menší dortovou formu (můžete ale klidně použít jakýkoliv hranatý pekáč, tvar je na vás), těsto bylo vysoké cca 1,5 cm, a tak se mi lívance upekly za 15 minut. Udělejte si je však vysoké dle libosti. Může to být spíš placka, nebo je můžete mít naopak vyšší a nadýchanější… jen nezapomeňte, že se dle toho bude měnit doba pečení.

Další věc je ovoce – můžete si ho buď dát přímo do těsta a upéct, nebo tam nemusíte přidávat nic a ozdobíte si to až později čerstvým ovocem. Vhodné je úplně jakékoliv sezónní ovoce – třeště, maliny, ostružiny, jahody, borůvky, meruňky (doporučuji však nakrájet na drobnější kousky), fíky, banán, jablka (také nakrájená)… cokoliv. Když přimícháte ovoce přímo do těsta, tak to bude také skvělá take away snídaně do práce či do školy. Obsahuje totiž vše, co by snídaně měla – oříšky, vločky, vajíčko i ovoce. Víc není třeba přidávat. Na vymazlená a klidná rána doma doporučuji servírovat se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem (já třeba miluji vyskládat kousky lívanců na sebe a proložit je plátky banánu. Hezky to osladí.), klidně pokapejte oblíbeným sirupem nebo ozdobte oříšky. Joo a nebo si to dejte s vyšlehaným tvarohem, to je taky super!

To mě přivedlo ke slazení. Já jsem si je neosladila vůbec, přijde mi, že je to už sladké z ovoce. Ale to neznamená, že to tak bude chutnat i vám. Takže si klidně trochu cukru přidejte, případně si vidličkou rozmačkejte zralý banán a přimíchejte ho do těsta ještě před tím, než k němu vmícháte vyšlehaný bílek.

A poslední věc – jelikož je těsto lívancové, je jen vás, jestli si lívance upečete nebo klasicky usmažíte na pánvi.

Tak snad vám bude chutnat!

P.S.: Čím vyšší (nadýchanější) si lívance uděláte, tím spíš doporučuji přimíchat ovoce přímo do těsta. Jinak z toho taky můžete mít suchou buchtu.

Ingredience (pro 2 osoby):
2 větší vajíčka pokojové teploty
3 vrchovaté lžíce ovesné mouky (rozemletých ovesných vloček)
3 vrchovaté lžíce mouky z vlašských ořechů (rozemleté vlašské ořechy) (jak na domácí oříškové mouky se dozvíte zde)
1 lžička pečícího prášku
85 ml ovesného mléka (nebo jiného oblíbeného mléka) (jak si doma vyrobit rostlinná mléka se dozvíte zde)
3/4 lžičky skořice
cukr dle chuti (já jsem nepoužila vůbec)
2 hrsti libovolného ovoce (já jsem použila třešně a borůvky)

zakysaná smetana a ovoce na servírování

Než se pustíte do přípravy, doporučuji přečíst si úvod (první odstavec) u tohoto receptu.
Oddělíme si bílky od žloutků a obojí dáme do větších misek. Ke žloutkům přimícháme ovesnou mouku, mouku z vlašských ořechů, kypřící prášek, skořici, cukr (pokud sladíte) a mléko. Vše promícháme tak, aby nám vzniklo těsto. Připravené těsto dáme na chvíli bokem a vyšleháme si bílky do tuhého sněhu. Vmícháme je ke zbytku těsta – výsledné těsto by mělo být středně husté. Přelijeme do pečícím papírem vyložené formy a rovnoměrně rozprostřeme ovoce. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
Nakrájíme na libovolný tvar, jednotlivé kousky doporučuji vyskládat na sebe a proložit banánem. Servírujeme se zakysanou smetanou a případně i dalším čerstvým ovocem (není však nutné).

Tak krasné ráno!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář