Lívance na slano

Super na těchto slaných lívancích je to, že si je můžete připravit už večer, ráno je jen rychle obložit a vzít si je sebou na snídani či na svačinu do školy/práce. My s Pandou si je ale připravujeme normálně ráno, protože nikam nespěcháme 🙂 Vhodné jsou také k večeři.
Tyto lívance jsou vlastně taková zdravá obložená houska. A to my s Pandou rádi!

Ingredience (pro 2 osoby, na cca 8 lívanců):
110 g špaldové mouky
130 ml mléka
3 větší vajíčka
1,5 lžíce hořčice
1 lžička sezamových semínek (nezáleží, zde bílých či černých)
1/3 lžičky oregana
hrst čerstvé bazalky
1 lžička kypřícího prášku
sůl (dle chuti)
pepř (dle chuti)

cokoliv na obložení – šunka, sýr, zelenina, něco na namazání… fantazii se meze nekladou 🙂

olej na smažení (doporučuji dát oleje jen minimum a smažit na nepřilnavé pánvi)

Nejdříve si oddělíme bílky od žloutků, přičemž žloutky dáme do větší mísy a přidáme k nim zbytek ingrediencí na těsto – mouku, mléko, vajíčka, hořčici, sezamová semínka, oregano, bazalku (natrhanou či nakrájenou), sůl a pepř. Vše velmi dobře promícháme. Připravenou směs si dáme bokem a vyšleháme si bílky na krásně nadýchaný sníh. Ten pak opatrně vmícháme ke zbytku těsta.
Rozpálíme si pánev s olejem a lžící naneseme těsto – já dávám 2 lžíce na lívanec, ale množství je na vás. Na mírném plameni smažíme 2-3 minutky, otočíme lívanec a smažíme další 2-3 minutky. Pokud chcete mít na povrchu lívance sezamová semínka, jako to udělal Panda, posypte jimi lívanec před tím, než jej na pánvi otočíte. Čili – naneseme těsto, chvíli smažíme, posypeme sezamovými semínky a po 2-3 minutách otočíme a smažíme další 2-3 minuty. Sezamová semínka navíc však nejsou nutná 🙂

A to je vše! Nyní zbývá lívanec jen obložit – Panda si některé namazal lučinou, jiné máslem, hodil na to sýr, šunku, rajče, ledový salát a jedl to v ruce jako hamburgery 🙂 Jiný den měl zase náladu si lívance vyskládat na sebe a proložit je šunkou a sýrem a včera je přikusoval k balkánskému sýru místo pečiva (viz obrázky níže).

Tak krásný den!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář