Květáková pizza

Přiznám se, květákovou pizzu jsme si s Pandou udělali jen proto, že nám doma přebýval květák. Dlouho jsme nad tímto receptem přemýšleli a po pravdě, moc jsme mu nedávali – přeci jen, klasická pizza je prostě pizza a nic nám ji nenahradí. Říkali jsme si. Až do dne, kdy jsme květákovou pizzu opravdu ochutnali! Je skvělá, květák jde cítit jen nepatrně a chuťově hodně připomíná sýrovou pizzu. Prostě jsme si tenhle recept zamilovali a můžeme se ho ujíst. Tak snad vám bude také chutnat 🙂

P.S. Na pizzu si dejte, co sami máte rádi. Nemusíte se striktně držet našich pokynů. My s Pandou s pizzou neradi experimentujeme a vždy si dáváme tu stejnou, starou dobrou capricciosu. Občas ji vyměníme za margheritu, waaau, to je ale odvaz! Klasika je ale klasika 🙂

Ingredience (na 2 pizzy):
Na těsto:
2,5 hrnku rozmixovaného nebo na jemno nastrouhaného květáku
1 hrnek rozdrobeného balkánského sýra
2 vajíčka

Na tomatovou omáčku:
1 stroužek česneku, oloupaný, nakrájený na plátky
1 menší cibule, oloupaná, nakrájená na kostičky
200g krájených rajčat z konzervy
1 lžička oregána
sůl dle chuti

olivový olej na smažení

Na pizzu jsem si dala:
šunku
oblíbené houby (nevím, jaký přesně druh to byl, známí nám je přinesli z lesa :))
balkánský sýr
čerstvou bazalku

Začneme těstem na pizzu. Nastrouhaný květák si dáme do mísy a hodíme na 7 minut do mikrovlnky. Poté ho necháme trochu vychladnout. Mezitím začneme s přípravou omáčky. Rozpálíme si olivový olej na pánvi a vhodíme tam cibuli a česnek. Smažíme cca 5 minut na mírném plameni (dokud nezesklovatí), následně přidáme rajčata a oregáno. Promícháme a necháme chvíli vařit (asi dalších 5 minut).
Nyní se vrátíme zpět k těstu. K vychladlému květáku přidáme vajíčka a balkánský sýr. Velmi dobře promícháme. Na plech si vyložíme pečící papír a vylijeme na něj půlku těsta, které vytvarujeme do kruhu. Hodíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 10-15 minut.
Než se nám upeče těsto na pizzu, dokončíme omáčku. Rajčata, cibuli a česnek rozmixujeme ručním mixérem. A je to!
Po 10-15 min vyndáme pizzu z trouby. Namažeme jí rajčatovou omáčkou (cca 1 cm od kraje) a obložíme čímkoliv, co máme rádi. Já s Pandou jsem si na pizzu dala houby (které jsem si předem osmahla na pánvi), rozdrobený balkánský sýr, šunku a šoupla jsem to do trouby na dalších 10 minut (dokud se mi neroztekl sýr). Po vyndání z trouby jsem pizzu posypala bazalkou a pochutnávala si. Mňam, to byla dobrota!

Tak se mějte!

Majda & Panda

Jedna porce.

Comments

comments

Napsat komentář