Kozí salát s cizrnou a sladkými mandlemi

Nedávno jsem zjistila, že se granola dá udělat během minuty v mikrovlnce (více zde). A tak jsem si řekla, že v mikrovlnce zkusím udělat i pražené mandle v medu. A opravdu to jde! Co na tom mám nejradši je rozhodně to, že vykouzlím pražené mandle během minuty a zašpiním jen minimum nádobí.

Jinak, jelikož se nám teď značně otepluje, čekejte salátové recepty častěji. Já sama nemám v horku chuť stát u plotny a pařit se v kuchyni, dokonce ani nemám chuť na nějaká těžká nebo náročná jídla. Saláty zasytí, jsou pestré, osvěží, zdravé a hlavně rychlé. A co jíte nejraději v létě vy?

A proč si udělat právě tento salát s cizrnou? Samozřejmě proto, že cizrna je super zdravá. A jaké zdravé látky obsahuje? To si vygooglete, je o tom spooustu článků!

Neee, samozřejmě kecám 🙂 Panda to pro vás vygooglil. Takže – cizrna se díky vysokému obsahu zdraví prospěšných vitaminů a minerálů řadí mezi superpotraviny. Obsahuje vitamín B6, který přispívá k naší psychické pohodě a radosti. Díky vitamínu B15 můžete zase předejít procesu stárnutí. Z minerálů v cizrně najdeme především draslík, dále pak velké množství manganu, fosforu, mědi, selenu, zinku, železa a hořčíku. Z nenasycených mastných kyselin pak hlavně omega 6.

Já osobně se snažím do svého jídelníčku zařadit luštěniny alespoň 2x týdně. I když, ne vždy se mi to bohužel podaří. Odkazy na další recepty z luštěnin vám Panda nechal pod článkem.

Ingredience (pro 2 osoby):
600 g cizrny z konzervy (scezené a propláchnuté)
ledový salát (množství dle hladu, já dávám tak, aby byl v poměru 1:1 s ostatními ingrediencemi)
70 g zelených oliv
2 rajčata
120 g kozího sýra

1 lžíce medu
4 lžíce mandlí (dle osobní preference celé nebo lehce nadrcené)

olivový olej
balsamico

Rajčata nakrájíme na kostičky, ledový salát natrháme (nebo nakrájíme) na menší kousky, olivy překrojíme vejpůl a vezmeme si velkou mísu, do které dáme veškerou zeleninu a cizrnu. K zelenině přidáme nakrájený kozí sýr a dáme salát bokem.
Vezmeme si hrneček, dáme do něj 1 lžíci medu, šoupneme ho do mikrovlnky (jen na pár vteřin) a necháme med rozpustit. K medu přidáme mandle a velmi dobře promícháme tak, aby byly celé pokryté medem. Dáme do mikrovlnky cca na 1 minutu (ale velmi dobře to hlídejte!! Za půl minuty to nejspíš ještě nebude ono, madle mají být křehké a krásně křupkavé, ale necháte-li to v mikrovlnce jen o půl minuty déle, můžete mandle snadno spálit. Samozřejmě také záleží na tom, jak výkonnou máte mikrovlnku).
Salát zalijeme olivovým olejem, balsamicem, velmi dobře promícháme a rozdělíme na 2 porce. Naservírované saláty posypte mandlemi a můžete si pochutnávat!

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Další luštěninové recepty:

Čočka na kari

Teplý salát s červenou čočkou a cizrnou

Čočka se zakysanou smetanou podle pandovy babičky

Cizrnový salát s jogurtem a lososem

Comments

comments

Napsat komentář