Fazolové muffiny

Víte, plechovku fazolí jsem doma měla asi 3 měsíce. A rozhodně ne jen tak náhodně. Celé ty tři měsíce jsem se totiž chystala na fazolové muffiny. No a stejně jsem je nakonec poprvé vyzkoušela až na školním kurzu zdravého vaření (o kterém bude brzo článek). Staly se tam naprostým hitem, nikdo by neřekl, že jsou z fazolí a bez mouky! Až tak byly dobré. Přišla jsem z kurzu domů, řekla jsem o tom Pandovi a ten neváhal a ještě ten večer si upekl svojí verzi! Je to prostě šikula 🙂 Já jsem vše sepsala a vy tady teď máte tenhle skvělý recept! Tak snad vám bude chutnat, jako nám.

Ingredience:
1 plechovka fazolí (=410 g, 255 g po odkapání)
3-4 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
1 lžička maca (neznáte-li macu, přečtěte si o ní zde)
2 vejce
1 lžíce třtinového cukru (množství berte orientačně, máte-li rádi sladší, cukru rozhodně přidejte)
špetka soli
1,5 lžičky kypřícího prášku
2 lžíce oleje
70 g vysokoprocentní na kostičky nakrájené čokolády (není ale nutné)
hrst lehce nadrcených pekanových ořechů (+ případně 1 celý pekanový ořech na ozdobení každého muffinu)

tuk na vymazání muffinových formiček

Nejdříve si vymažeme muffinové formičky tukem (velmi důkladně, jinak se vám při vyklepávání budou rozpadat) a předehřejeme troubu na 180 stupňů. Fazole slijeme, pečlivě propláchneme a hodíme do mixéru. Přidáme k nim zbytek ingrediencí (kromě ořechů a čokolády) a rozmixujeme do hladké hmoty (těsta). Pokud by vám směs nešla rozmixovat, nebo byla příliš hustá, přidejte 2 lžíce vody. Nyní přidejte nadrcené ořechy (případně i čokoládu) a znovu promixujte, ale nedoporučuji déle než 5 sekund. Mixujeme jen krátce, aby se nám ořechy vmíchaly do těsta, ale nechceme, aby se rozdrtily na padrť.
Těstem naplníme formičky do cca 3/4 a případně můžeme ozdobit jedním pekanovým ořechem nahoře. Dáme péct na 20-25 minut, poté vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.

Tip na servírování: My s Pandou jsme dali do muffinů jen minimum cukru (necelou 1 lžíci). V tom případě ale jde (opravdu jen lehce) cítit, že muffiny jsou z fazolí. Proto jsme je servírovali s banánem a datlovým sirupem. Muffiny pak budou sladké, ale zároveň se pečením nevytratí žádné vitamíny, minerály a další důležité látky pro naše tělo.

Věděli jste, že datlový sirup pomáhá při trávení, dodává průběžně energii, zklidňuje nervový systém a lze (s mírou!) konzumovat i při hubnutí? Ovšem při pečení se všechny tyto prospěšné látky vytrácejí.

P.S. Ve škole jsme do muffinů dali 1 pytlík vanilkového cukru a 1 lžíci normálního cukru. Chutnalo to skvěle a vůbec nebylo poznat, že je těsto z fazolí, ale samozřejmě to pak není tolik zdravé. Jednou za čas se to ale nezblázní, tak pokud máte chuť, klidně si je pořádně oslaďte 🙂

Tip 2: Vymažte formičky opravdu pořádně, jinak se vám muffiny budou rozpadat. Pokud se vám, stejně jako Pandovi, nechce vymazávat a vyklepávat, použijte papírové košíčky a vložte je do formy muffiny (jinak se vám rozjedou).

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Comments

comments