Dýňové lívance

Tentokrát se musím pochválit, protože dýňové lívance se mi opravdu povedly. Když jím snídani, ze které jsem opravdu nadšená, mám ji pak v hlavě celý zbytek dne. A přesně tohle se mi stalo i s těmihle Pandovými dýňovými lívanci. Jsou to nejen jedny z nejlepších lívanců, které jsem kdy připravila, ale také jedny z nejlepších lívanců, které jsem kdy jedla. Prostě ten čas strávený v kuchyni (nebudu vám nic nalhávat, tentokrát se bohužel nejedná o super rychlý recept, jako je většina mých receptů, počítejte tak 50 minut nebo hodinu a půl, budete-li ráno připravovat i dýňové pyré) za to opravdu víc, než stál!!
Já nejsem zastánce sladkých obědů, vlastně je od malička nemám ráda (ještě, že maminka nevařila nudle s mákem, buchtičky se šodó, vdolky a podobná jídla, při kterých jsem dříve ve školních jídelnách „trpěla“), ale pokud máte sladké obědy rádi a naopak se neradi dlouho „patláte“ se snídaní, rozhodně dýňové lívance vyzkoušejte aspoň k obědu.

Pokud se ale rozhodnete si lívance udělat k snídani, doporučuji si pyré připravit už večer, ať je to ráno rychlejší. Já si ho vždycky připravím trochu víc a potom z něj rovnou i něco upeču (na blogu jsou recepty třeba na dýňové kapsičky podle Harryho Pottera nebo na sladký dýňový chleba s čokoládou a mandlemi, v obou receptech je potřeba dýňové pyré).

P.S.: Víte, že dýně je velmi zdravá? Teda, otázka by asi měla spíše znít – víte čím je našemu tělu prospěšná? Pokud ne, klikněte zde na náš článek o dýních a vše se dozvíte! 🙂

Dýňové pyré*: Nakrájíme si kousek dýně (cca 1/8 dýně hokkaido) na kostičky a vyložíme plech pečícím papírem. Nakrájenou dýni vyskládáme na plech a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 25 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Dýni dáme do misky (nebo do stolního mixéru) a pomocí ručního mixéru rozmixujeme na pyré. Doporučuji přidat k dýni trochu vody, mixování vám pak půjde o dost lépe. Pyré by ale nemělo víc tekuté, než například bramborová kaše (= nepřidávejte více vody, než je nutné).

Ingredience (2-3 osoby):
Na těsto:

6,5 opravdu plných lžic špaldové mouky
2 vajíčka
2 lžíce třtinového cukru
1/2 hrnku mandlového mléka (nebo kteréhokoliv jiného oblíbeného mléka)
1/3 lžičky nastrouhaného zázvoru
4 lžíce dýňového pyré* (viz návod výše)
1 lžička skořice
1 lžička kypřícího prášku

200g ricotty
100g řeckého jogurtu

javorový sirup na zakapání

2 menší hrsti pekanových ořechů

kokosový olej na smažení lívanců

Oddělíme bílky od žloutků, přičemž žloutky dáme do mísy se zbytkem ingrediencí na těsto. Pořádně ingredience promícháme (mouku, žloutky, cukr, mléko, zázvor, dýňové pyré, skořice, kypřící prášek) a poté je odložíme bokem. Vyšleháme bílky do pevného sněhu a opatrně je vmícháme ke zbytku (již promíchaných) ingrediencí. Rozpálíme si nepřilnavou pánev s kokosovým olejem a můžeme začít smažit. Já jsem dávala cca 1,5 lžíce na lívanec, ale kolik těsta dáte na lívanec je jen na vás. Smažíme cca 2 minuty z každé strany.
Mezitím, co se nám smaží lívance, si vezmeme misku, ve které ručním šlehačem důkladně promícháme řecký jogurt s ricottou.
A konečně se dostáváme k poslednímu kroku – vezmeme si 2 menší hrsti pekanových ořechů, lehce je nadrtíme a na nepřilnavé rozpálené pánvi je opékáme na mírném plameni cca 2 minuty.
A můžeme servírovat! Jak na to? Já jsem si lívance vyskládala na sebe jako dort a každý lívanec jsem z horní strany namazala vyšlehanou ricottou s řeckým jogurtem. Trochu jsem dala i na vrch „dortu“, každou porci zakápla jednou lžící javorového sirupu, posypala opečenými pekanovými ořechy a tradáá, jedna z nejlepších snídaní byla na světě!

Tak krásné ráno!

Majda & Panda

Co ještě můžete vykouzlit z dýně?

Dýňové placky

Dýňová pomazánka

Sladký dýňový chleba s čokoládou a mandlemi

Dýňové kapsičky podle Harryho Pottera

Comments

comments