Dýňové lívance

Dýňové lívance

Recept na dýňové lívance se mi dle mého (neskromného) názoru opravdu povedl. Když snídám něco fakt dobrého, mám pak vždy lepší celý den. A musím podotknout, že tohle jsou jedny z nejlepších lívanců, které jsem kdy jedla. Krásně provoní celou kuchyň a jsou úžasně nadýchané.

Chcete-li lívance snídat, je lepší si pyré připravit den předem…

Pokud si budete dýňové lívance dělat k snídani, doporučuji připravit si dýňové pyré už večer. Ráno si tak ušetříte minimálně 20 min a to se rozhodně počítá. Příprava lívanců vám celkově zabere cca 1 hodinu. My si je občas rádi dáváme i k obědu, ačkoliv sladká hlavní jídla moc nemusím. Na tyhle lívance prostě někdy dostanu velkou chuť, ale ne vždy se mi chtějí připravovat ráno.

Pokud se vám nechce šlehat sníh, zkuste dýňové vafle…

Joo a pokud se vám nechce vyšlehávat bílek, pak zkuste můj recept na dýňové vafle. Příprava těsta je tam snadnější a můžete z něj udělat i lívance.

Uvařte si i má další jídla s dýní…

Jinak na blogu mám i spoustu dalších dýňových receptů, které stojí za vyzkoušení. Třeba na dýňové kari s cizrnou (veganské), dýňovo tomatovou polévku s cizrnovými krutony (veganská), krémovou dýňovou omáčku na těstoviny, sladké dýňové kapsičky, dýňové placky (veganské), sladký dýňový chleba s čokoládou a mandlemi nebo na dýňovou pomazánku (veganská).

Na blogu je i článek o dýních…

P.S.: Víte, že dýně je velmi zdravá? Teda, otázka by asi měla spíše znít – víte čím je našemu tělu prospěšná? Pokud ne, klikněte zde na můj článek o dýních a vše se dozvíte! 🙂

Dýňové lívance

Ingredience (pro 4 osoby k snídani nebo pro 2 osoby k obědu):

  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 středně velká vajíčka pokojové teploty
  • 2-3 lžíce třtinového cukru (množství si můžete upravit dle vlastní chuti)
  • 100 ml mléka
  • 1/3 lžičky sušeného zázvoru
  • 210 g dýně (nakrájené a očištěné)
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 6 g kypřícího prášku (= půlka balení)
  • ghí nebo jiný oblíbený tuk na opékání lívanců
  • doporučuji servírovat s ricottou, javorovým sirupem a pekanovými nebo vlašskými ořechy

Postup:

  1. Uvaříme 210 g nakrájené a očištěné dýně. Rozmixujeme ji do hladkého pyré a necháme alespoň 15 min vychladnout.
  2. V míse smícháme sypké ingredience, tedy 170 g celozrnné špaldové mouky, 2-3 lžíce třtinového cukru, 1/3 lžičky sušeného zázvoru, 1 lžičku skořice, 1/2 lžičky perníkového koření a 6 g kypřícího prášku.
  3. Oddělíme bílky od žloutků.
  4. Bílky vyšleháme do pevného sněhu.
  5. Žloutky a 100 ml mléka přidáme k sypkým ingrediencím a důkladně promícháme.
  6. Sníh postupně a opatrně vmícháme ke zbytku těsta.
  7. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev s trochou ghí. Lžící na ni nanášíme těsto (já jsem dávala 1 velkou lžíci na lívanec) a opékáme na mírném plameni cca 2 min z každé strany (nebo dokud se nám na povrchu těsta nezačnou tvořit drobné bublinky).
  8. Servírujeme.

Tak krásné ráno!

Majda & Panda

Dýňové lívance

 

Co ještě můžete vykouzlit z dýně?

Dýňové placky (veganské)

Dýňová pomazánka

Sladký dýňový chleba s čokoládou a mandlemi

Dýňové kapsičky

Comments

comments

Napsat komentář